Громада над Збручем: за два роки зроблено більше, ніж за цілих шість

У вересні 2015 року містечко Гусятин та дві сільських ради по обидві його сторони згуртувалися в об’єднану територіальну громаду. Вже понад рік громада має свої відділи освіти й культури, створює нові проекти, щоб самій заробляти на себе.

Гусятинська громада небагата. Основне наповнення бюджету – податок на прибуток від господарських організацій та фізичних осіб. Однак найбільшим багатством Гусятина є мінеральна вода. Родовище «Новозбручанське» нагадує за свої типом знамениту Трускавецьку «Нафтусю». Солона вода типу «Ропа» схожа на мінводи Моршина, а також на води Прибалтійського курорту Друскіненка. Прибутків від славнозвісних джерел немає, бо ліцензії на їх використання закінчилися. А відомі в минулому санаторії занепали.

Ми відвідали містечко та його околиці, аби на власні очі глянути, як живеться в Надзбручанському краї. Чи є перспектива в умовах децентралізації  зазвучати Гусятину з новою славою санаторно-лікувального центру на Збручі?

«Другий сорт. Боротьба громади за перший»

Стратегічним проектом Гусятинської громади є відновлення бальнеологічної лікарні. В процесі децентралізації лікарню, а по факту лиш порожню будівлю, районна рада передала на баланс селищної ради.

– Ми, не міняючи цільового призначення, розробили проект реконструкції будівлі, бо вона перебувала у жалюгідному стані. Першого липня маємо запустити лікарню в експлуатацію. Правда, не все вдалося зробити, що хотіли, бо вода буде привозна, – каже заступник Гусятинського селищного голови Роман Анкудінов.

Воду постачатимуть з джерел, які майже поряд медзакладу на віддалі до ста метрів. Їх свого часу використовував санаторій «Збруч». З 2010 року санаторій не працює, хоч і перебуває у відомстві Державного управління справами.  

– Сьогодні ліцензії на воду одна втратила чинність, в іншої теж термін закінчується, а отримати їх в Києві важко. Ми хочемо від джерел до лікарні приєднати трубопровід, щоб не возити машиною. Бо ж одна вода на ванни, а інша пити. До нас поки відносяться як до другого сорту, тому не знаю коли це вдасться, – зазначав посадовець про стосунки з верхівками влади.

«Підтримки серед депутатів не отримали»

У Гусятині є санаторій «Медобори», який розвалюється на очах, відмітив Роман Анкудінов. Санаторій належить обласній раді. Селищна рада неодноразово зверталася з листом до голови і депутатів облради з проханням передати приміщення колишнього оздоровчого центру. Місцевій громаді вдалося знайти людей, які готові взяти з боргами цей санаторій, оплатити всі податки, зарплату колишнім працівникам і відновити роботу згідно з цільовим призначенням.

– Але підтримки серед обласних депутатів ми не отримали. Добре, що знайшли людину, яка готова вкладати гроші та нехай вкладає, але санаторій буде нашим, – так відповіла обласна рада. Ну вибачте, ви будете мою хату ремонтувати? Вам здається, я не сповна на розум. Так само я відреагував на їх слова. 

«Зробити б променад, як у Єгипті...»

У Бальнеологічній лікарні робота кипить. Ремонтні роботи проводяться за кошти місцевого бюджету громади. Чекають також на допомогу державного фонду регіонального розвитку.

У штаті новоствореного комунального медзакладу поки один працівник – директор. Євген Пожарнюк колись працював у санаторії «Збруч». Саме він координує роботу і знає, що буде в кожному куточку лікарні. Він називає її соціальним проектом, бо оздоровлюватимуться люди за помірними цінами.

– Тут стоятимуть столики, люди питимуть чай під приємну музику. Далі – лікувальна сауна й басейн. Поставимо гідромасажну ванну. В інші – наливатимемо «Ропу». Людина має 15 хвилин перебувати у такій ванній. Покращується стан при остеохондрозах, болях в спині, вода лікує першу стадію гіпертонії, – каже Євген Пожарнюк (…) Повну версію читати ТУТ

Область:

Тернопільська область

Громади:

Гусятинська селищна об’єднана територіальна громада Гусятинська територіальна громада

Джерело:

«Доба»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...