В об'єднаних громадах Вінниччини працюватимуть «культурні» топ-менеджер

Невдовзі в об'єднаних громадах Вінницької області з'являться "культурні" топ-менеджери. Про це розказує радник міністра культури України з питань децентралізації Ірини Френкель, чим займатимуться ці топ-менеджери, і чим вони відрізняються від звичайних організаторів, до яких усі звикли.

 – Коли постало питання про кадрове забезпечення культурної галузі базового рівня — села, селища, ОТГ (об'єднаної територіальної громади) — зрозуміли, що не вистачає фахівця, який би володів саме сучасними знаннями. Тобто, був би не просто організатором свят, а був обізнаний з менеджментом, маркетингом та просуванням продукту на міжнародному рівні. Тоді ми звернулись до європейських партнерів, і восени можемо запустити проект для перших 366 об'єднаних громад.

– Проект передбачає вихід культурної галузі на новий рівень?

– Якщо глобально — так. Але почнемо з навчання. Адже не вистачає якраз знань у сфері культурної економіки.

– Як проходитиме навчання?

 – Це буде півторарічний курс, який буде складатись з 5 звичайних модулів. Збиратися мають раз на два місяці. По закінченню курсу отримуватимуть сертифікат.

– Хто може претендувати на посаду "культурного" топ-менеджера?

 – Ми робимо аналіз теперішніх кадрів, дивимось, чи є потенційні претенденти серед них. Головна умова — проживання за місцем роботи.

– Можна майбутнього топ-менеджера назвати "сучасним організатором"?

– Ні, саме топ-менеджер. Тому що він не має бути актором, музикантом чи читати вірші. Мабуть, взагалі, ця людина має бути з галузі менеджменту, маркетингу і добре знатися на цьому.

– Фінансуватись ця посада буде з бюджету ОТГ?

– Навчання відбуватиметься за підтримки Євросоюзу. А опісля топ-менеджери входитимуть у штат ОТГ, і зрозуміло, що отримуватимуть зарплатню з бюджету об'єднаної громади. Плануємо, що культурний департамент називатиметься департаментом культурної політики та ресурсів. В подальшому навіть розглядаємо можливість перейменування Міністерства культури. Вже є рекомендації з боку ЄС. До речі, з 2018 року міністерства культури країн ЄС називатимуться міністерствами культурної політики та ресурсів. Це загально світова тенденція.

– Але ж кількість ОТГ постійно збільшується. Як будете вирішувати питання з навчанням у нових ОТГ?

– Поки що беремо за основу існуючі ОТГ. А коли вже запустимо, можемо розглядати інші варіанти. Проект розрахований на 5 років. І протягом цього часу було б доцільно переглянути програму навчання у вузах. Адже у нас не готують проектного менеджера, культурного менеджера.

– Отже, культура тоді зможе вийти на інший рівень? Не буде дотаційною, немічною, тією, що вічно просить гроші?

 – Так, зараз культура має імідж утриманки. Втім, вона є економічним ресурсом, економічним важелем. Звісно, культура сама не виробляє, але створює умови для розвитку бізнесу. Це готельний бізнес, ресторанний, транспортні послуги. Наприклад, у місті відбувається фестиваль, і на нього приїздить багато гостей. Вони десь мешкають, десь харчуються, купують квитки на трамвай, тролейбус, тощо. 

Область:

Вінницька область

Джерело:

«Власно»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024