Співпраця громад та політичних партій – крок до успіху реформи децентралізації

Про це йшла мова на засіданні у форматі круглого столу «Регіональний розвиток: виклики і інструменти для політичних партій» з представниками Мінрегіонбуду, депутатами різних рівнів, керівництвом облдержадміністрації і обласної ради, громадськості та експертів

Учасники зібрання обговорили хід децентралізації на Сумщині та в Україні, успіхи та прорахунки цього процесу.

Головний спеціаліст Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лідія Євтушенко наголосила, що реформа повинна бути комплексною та дієвою.

Після декількох інших областей України, представники Українського інституту міжнародної політики зустрілися з місцевими депутатами Сумщини. Зокрема в рамках зустрічі присутнім був представлений механізм реалізації проектів з розвитку об’єднаних територіальних громад та інші інструменти розвитку області.

Перший заступник голови облдержадміністрації Олександр Марченко зазначив, що для успішної реалізації реформи децентралізації було б доречно заручитися підтримкою народних депутатів щодо виділення коштів з державного бюджету в межах субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій.

Олександр Марченко висловив сподівання, що за підтримки всіх політичних сил цього року Сумщині вдасться досягти успіхів у реформуванні та додав, що далі треба рухатись тільки спільними зусиллями.

«Сьогодні ми працюємо заради людей та України та об’єднуємо зусилля навколо фундаменту, на основі якого ми будемо розвивати свій регіон. Тому важливо, яким змістом ми наповнимо реформу децентралізації та наскільки ефективними стануть ці зміни. Ми повинні серйозно підійти до програми розвитку регіонів та співпрацювати незалежно від політичних поглядів», – додав керівник апарату облдержадміністрації Дмитро Живицький.

Стратегічний план розвитку кожної громади є основним документом перспективного функціонування громади на період від 5 до 7 років, він є основою прийняття управлінських рішень. Наявність такого документу значно полегшує співпрацю з інвесторами, пошук додаткових можливостей для розвитку громади та вироблення її мешканцями спільного бачення свого майбутнього та розвитку.

Представник Українського інституту міжнародної політики Ростислав Томенчук розповів, що наразі Український інститут працює з регіонами України в п’яти різних напрямках. Серед яких, зокрема, покращення інвестиційної спроможності місцевих громад, стратегічне планування, робота з політичними партіями. Саме в рамках останнього напрямку і був проведений круглий стіл на Сумщині.

«Ми прийшли до розуміння, що зараз є певний відсоток партій, які не розуміють суть реформування і можливість використання тих процесів, які зараз відбуваються у державі. Саме необізнаність людей сприяла популізму. Сьогодні ми приїхали, аби розвіяти міфи та представити найбільш дієві інструменти розвитку регіону», – звернувся він до учасників зустрічі.

В свою чергу присутні депутати виявили занепокоєння щодо майбутнього об’єднаних територіальних громад Сумщини, зокрема місцевої медицини та освіти. Відповіді на свої запитання учасники круглого столу отримали  у формі презентацій.

Область:

Сумська область

Джерело:

Сайт Сумської ОДА

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...