Життя територіальних громад: а як у сусідів?

Факт утворення Сторожинецької територіальної об’єднаної територіальної громади, яку очолює Микола Карлійчук, мабуть, є показовим не тільки для Буковини, а й усієї України. Зважте самі: до ОТГ добровільно окрім міста увійшли ще 11 сіл. А це 35 тисяч населення й третина площі району. Громада офіційно розпочала діяти 18 грудня 2016 року.

Власне, Миколу Миколайовича, уродженця Кам’янки особливо представляти не потрібно. Свого часу він очолював Глибоцьку РДА. Отож, любязно погодився поділитись думками щодо нового територіального об’єднання і прийняв нас у своєму кабінеті у Сторожині.

— Гадаю, основне це те, що децентралізація — процес неминучий, влада на місцях повинна сама вирішувати нагальні проблеми. Звісно, при підтримці, а не втручанні держави, — передусім зазначив Микола Карлійчук, — і в це повірили люди, котрі потягнулись до новоутворення. Так, одразу до вершин нам не дотягнутись, перші два з половиною місяця вже оголили багато складнощів, навіть спротив з боку тих чи інших відповідальних районних очільників. Однак, пасувати перед цим усім аж ніяк не будемо. І то не лише моє переконання, а й колишніх сільських голів — нині старост, з якими разом працюємо.

Із тих населених пунктів, що увійшли в ОТГ, тільки три села є самодостатніми. Це Панка, Банилів, Комарівці. Решта, за словами Миколи Миколайовича, треба підтягувати. Цьогорічний бюджет об’єднаної громади визначений у сумі 154 млн.грн., з яких власних надходжень планується отримати 52млн. Зрозуміло, не густо. Тож, без суттєвого фінансування з Києва не обійтись.

Початок весни, як ніщо інше, поставив завдання облаштування доріг, зокрема у селах. На це виділено 1,8 млн.грн. А те, що роботи не будуть відкладатись, засвідчила і та обставина, коли під час нашої розмови із Миколою Карлійчуком до кабінету зайшли фахівці, котрі остаточно погоджували з керівником договір на ремонт доріг у селах.

З тими чи іншими питаннями, що потребували швидкого вирішення, до очільника раз за разом звертались люди. Звісно, ми із розумінням переривали розмову з Миколою Миколайовичем, приймали його вибачення. Сподіваємось, ще буде нагода невдовзі поговорити з ним і в більш спокійній обстановці. На завершення хочеться додати ще два факти: із потеплінням за рахунок ОТГ всім малозабезпеченим громадянам будуть поорані городи. І, мабуть, найсуттєвіше: до Сторожинецької ОТГ, за інформацією Миколи Карлійчука, прагнуть увійти також ще ряд сіл, серед яких Череш, Буденець, Старі Бросківці, Жадова. Нехай час позитивно прокоментує ці наміри, як і попередні загалом.

 

Область:

Чернівецька область

Громади:

Сторожинецька міська об’єднана територіальна громада Сторожинецька територіальна громада

Джерело:

«buknews»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...