“Дайте нам рік, побачите, що з цього вийде”. Чим живе Старобогородчанська ОТГ

З часу утворення Старобогородчанської об’єднаної територіальної громади тут з’явилася власна швидка допомога, пожежна частина, відремонтовано кілька шкіл та садків, прокладено нову дорогу.

Старобогородчанська громада утворилася влітку 2015-ого, восени цього ж року там відбулися перші вибори.  До складу ОТГ входять п’ять сіл: Скобичівка, Лесівка, Нивочин, Гринівка та найбільше – Старі Богородчани. Сумарне  населення  –  понад шість тисяч людей.

Після об’єднання  громада отримує більший відсоток податків до місцевого бюджету, кошти державних субвенцій та одержує гранти від різних конкурсів проектів.

Під час візиту журналістів 22 лютого заступник сільського голови Старобогородчанської ОТГ Іван Лесів розповів, що надходження податкових платежів до бюджету ОТГ у 2016-ому році виконали на 23 мільйони 454 тисяч гривень,  на 101,4% від запланованих.

Зокрема, надходження податку з доходів фізичних осіб у 2016-ому році були заплановані на рівні 784 тисячі гривень, а виконали на  1 мільйон 651 тисячу гривень.

У шість разів збільшилися надходження єдиного податку. Підприємців, які мешкають у тутешніх селах, але ведуть бізнес в Івано-Франківську чи деінде, переманюють реєструватися на території ОТГ.

«За рахунок  цього ідуть додаткові надходження», – сказав Лесів.

Плата за землю надійшла у чотири рази більша від запланованої – 826 тисяч гривень.  Щоб упорядкувати це питання, у сільській раді повкладали договори оренди з фактичними власниками ділянок.

Значна сума орендної плати надходить від сонячної електростанції, яка  з 2012-ого року розташована у Старих Богородчанах.

«Тут було пусте пасовисько, а зараз земля приносить прибуток – надходить орендна плата з шести гектарів землі, більше  10 тисяч гривень щомісяця, також податки з доходів».

На електростанції працюють мешканці Старих Богродчан та приїжджі фахівці,  крім того,  місцевих наймають на сезонні роботи.

Минулого року громада отримала 4 мільйони  564 тисячі гривень  інфраструктурної субвенції з державного бюджету. За ці кошти реалізували  вісім проектів.  Проклали 2,5 кілометрів бетонних доріг, перекрили дах сільської ради, зробили ремонт дитсадка у Нивочині, добудували котельню у  Гринівці, замінили вікна й двері школи у Лесівці та інше.

«До кожного проекту ми додали ще 10% своїх коштів», – зазначив заступник сільського голови.

Бюджетні заклади об’єднаної громади обладнали котлами, що працюють на деревині. На  біопаливо  в січні минулого року перевели навчально-виховні комплекси  у Скобичівці та Лесівці, пізніше садок і школу в Нивочині, амбулаторію і садочок у Старих Богородчанах. Отримали 50% економії завдяки використанню твердого палива замість газу.

Серед  здобутків – комп’ютерний клас за 300 тисяч гривень з субвенції на підтримку опорних шкіл. Дитячий  майданчик на колишньому пустирі у селі Лесівка, що був реалізований завдяки обласній програмі підтримки місцевого самоврядування.

Новий дитсадок у селі Нивочин буде розташований у будівлі, де колись була колгоспна контора та будинок побуту. Сім років приміщення пустувало.  Думали зробити тут початкову школу, а після об’єднання громад вирішили  облаштувати  дошкільний заклад на дві групи.  Як розповів Іван Лесів, дитсадка тут не було близько двадцяти років (…) Повну версію читати ТУТ.

Область:

Івано-Франківська область

Громади:

Старобогородчанська сільська об’єднана територіальна громада

Джерело:

«Галка»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024