Настав час для нової хвилі децентралізації, - Прем'єр-міністр

Сьогодні потрібно дати нову хвилю розвитку реформи з децентралізації, використовуючи передані на місця повноваження і ресурси для здійснення секторальних реформ у громадах. У цьому переконаний Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, про що він зазначив під час конференції "Від утворення об’єднаних територіальних громад – до розумного зростання".

"Зараз, на моє глибоке переконання, настав новий етап. Ми маємо дати чергову хвилю розвитку цієї реформи. Нам треба провести секторальні реформи. В українських громадах мають бути серйозні, потужні українські школи. Ми маємо дати якісну освіту нашим дітям, для того у нас є все. Ми маємо не гратися в політику, а створити такі медичні госпітальні округи, в яких будуть якісні заклади охорони здоров'я. Маємо вирішити і низку інших завдань – розвивати і місцеву економіку", – наголосив Володимир Гройсман.

Глава Уряду нагадав, що був одним з ініціаторів реформи з децентралізації у 2014 році, у рамках якої відбулася низка серйозних змін. Після прийняття стратегії реформування місцевого самоврядування, на місця були передані необхідні повноваження та ресурси, створені можливості для об'єднання територіальних громад.

Сьогодні завдяки проведеній фінансовій децентралізації, на місцях є достатньо коштів, що мають бути інвестовані в якість життя людей, наголосив Володимир Гройсман. Так, за результатами 2016 року місцеві бюджети отримали 50 млрд грн.

"Це колосальний ресурс, який буде впливати у тому числі на розвиток України. Без включеностісамодостатніх громад, які мають належні фінансові інструменти, ресурси і повноваження,  розвивати Україну неможливо", – наголосив він.

Окрім власного бюджету, місцеві громади мають додаткову підтримку від держави. На усі регіональні програми передбачено 9 млрд грн, зокрема, передбачено субвенцію на соціально-економічний розвиток, 1,5 млрд грн на підтримку об'єднаних територіальних громад та 3,5 млрд грн у рамках Державного фонду регіонального розвитку.

Прем’єр-міністр закликав представників місцевих громад бути лідером у якості надання послуг.

"Треба думати і над інфраструктурою – це правильно – але і над якістю послуг. Якість послуг не вимірюється у кілометрах доріг, якість послуг вимірюється в інших категоріях – задоволеності людей, можливістю до їхньої самореалізації та розвитку, якісної освіти, тривалістю життя народжуваністю. Це ті завдання, які треба вирішувати", – підкреслив Володимир Гройсман.

"Ви маєте сьогодні достатньо фінансових ресурсів, фінансових інструментів і повноважень, які зроблять вашу громаду успішною. Вам треба тільки це якісно використовувати", – закликав Глава Урядів очільників об'єднаних територіальних громад.

24.02.2017 - 17:51 | Переглядів: 8405
Настав час для нової хвилі децентралізації, - Прем'єр-міністр

Теги:

Володимир Гройсман

Джерело:

ДЕПАРТАМЕНТ ІНФОРМАЦІЇ ТА КОМУНІКАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ СЕКРЕТАРІАТУ КМУ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...