Семінар щодо розробки Стратегій розвитку громад

Дніпропетровський відокремлений підрозділ Установи "Центр розвитку місцевого самоврядування" 20 лютого 2017 року провів семінар щодо розробки Стратегій розвитку громад. Захід був проведений в Будинку профспілок за підтримки обласної федерації як приклад соціального партнерства в процесах децетралізації, яке може стати каталізатором активної позиції людей.

Семінар поставив перед громадами амбітну, та важливу мету – примножити економічні ресурси та конвертувати їх у комфортні та безпечні умови проживання мешканців. Саме людина стає центром та пріоритетом розвитку об’єднаних територільних громад. Диверсифікація економіки, стимулювання центрів зростання є лише інструментами досягнення мети.

Для того, щоб ці інструменти були максимально орієнтовані на кращі європейські стандарти, Дніпропетровський ВПУ " Центр розвитку місцевого самоврядування" запросив на семінар міжнародних партнерів, які готові сприяти розробці та реалізації Стратегій розвитку громад області. ХОXЕНСEЕ Хольгер, радник голови муніципальної інституції KBW м. Берлін, Федеративна республіка Німеччина – надав учасикам заходу перші пропозиції щодо такої співпраці.

Стратегія не є документом вузького впливу – вона має передбачати широкий спектр можливостей розвитку територій, і тому на семінарі його учасники визначилися з пріоритетними темами, які мають знайти відображення у стратегіях громад.

Стратегія розвитку Дніпропетровської області, яка була розроблена і прийнята однією з перших в Україні, передбачає до 2020 року досягнення цілей, серед яких пріоритетом є питання сталого економічного розвитку територій. Дніпропетровська область – одна з найбільш економічно розвинених областей України. Проте нинішня структура економіки області не є запорукою прискореного розвитку області на наступний період і гарантією стабільного покращення якості життя мешканців області на середньострокову перспективу.

Сучасний світ загальної конкуренції та глобальних викликів, браку природних, фінансових, людських ресурсів спонукує усіх суб‘єктів різних ринків шукати нові можливості для розвитку, використовувати власні переваги та можливості для отримання кращого доступу до ресурсів.

Часи сподівання винятково на зовнішні державні чи міжнародні ресурси відходять в минуле, все більше набирає ваги тенденція до ефективного використання власних ресурсів, творення власної територіальної згуртованості, як в межах держав, так і в межах їх регіонів.

Зміна підходів до регіонального розвитку, що відбулась в Європі та зачепила зараз Україну, направлена на посилення ролі регіонів, органів публічної влади в регіонах у власному стратегічному плануванні та власному розвитку.

Планування регіонального розвитку на середньострокову перспективу, яке є результатом роботи різних суб‘єктів регіонального розвитку в області: від обласної ради і обласної державної адміністрації до представників асоціацій підприємців, громадськості та науковців, має стати основою для місцевих програм розвитку громад.

Розробка та затвердження Стратегій розвитку громад має стати активним процесом 2017 року.

Під час семінару було також презентовано Стратегію розвитку Слобожанської ОТГ як одну з кращих практик в області.

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Сайт ДЦРМС

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...