Госпітальні округи мають підвищити якість медицини у регіонах – МОЗ, громадськість (+відео)

Надмірна потужність та низька якість – характеристики української системи охорони здоров’я. Найбільш яскраво це виражено у регіонах. Вирішити це питання пропонують за допомогою створення госпітальних округів. «Госпітальний округ –  це інструмент для співробітництва громад, але всі рішення приймаються кожним учасником окремо. […] Децентралізація передбачає посилення ролі громад в усіх сферах життя людей. Ми покладаємось на місцеве самоврядування. Ми не хочемо приймати рішення у Києві, їх мають приймати ті, хто знає про свої лікарні та потреби», – зазначив Павло Ковтонюк, заступник міністра охорони здоров’я України, під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі.

Госпітальні округи передбачають формування госпітальних рад з представників районів, міст, об’єднаних територіальних громад та лікарів – усіх, хто відповідає за розвиток своїх лікарень, але відбуватися це буде у певній мережі. Госпітальна рада формує план розвитку госпітального округу, аби зрозуміти реальне завантаження та  розподіляє функції – спрямовує потік до лікарні, де є фахівець та обладнання. Все це також передбачає поліпшення транспорту та доріг на території громади – у першу чергу тих, що ведуть до лікарень. Далі іде – оцінка ресурсів та інвестиційних потреб. «Ми втомилися, що ми вкладаємо гроші аби куди, просто «на медицину», і воно потім ні у що не результує. Госпітальний округ – це інструмент пріоритизації – показати, куди, у першу чергу, дати інвестиції так, щоб громада це відчула одразу у вигляді медичної допомоги», – зазначив пан Ковтонюк.

Наразі 14 областей подали свої проекти. «Ми представили проект з п’яти округів та розпочали обговорення. Далі ми об’їхали усю Чернігівську область та спілкувалися [з місцевою владою]. У результаті з’явилася нова цифра – сім. Потім отримали звернення деяких районів, у яких виникло бажання приєднатися до більш потужних округів. Отримали чотири потужні госпітальні округи і вже подали до МОЗ пропозиції», – розповів Петро Гармаш, начальник управління охорони здоров’я Чернігівської обласної державної адміністрації.

Межі госпітальних округів, як майданчиків для обговорення, не співпадатимуть з адміністративним поділом, госпітальний округ не матиме свого центру. «Принципи формування госпітального округу – це повний комплект установ, що надають послуги вторинного рівня, кількість населення, потенційних пацієнтів, які дозволяють забезпечити необхідне навантаження на установу та те, що при здоровому глузді люди їздять лікуватися у свої госпітальні округи», – пояснив Юрій Ганущак, директор Громадської організації «Інститут розвитку територій».

Зі зміною концепції фінансування системи охорони здоров’я, наступний крок – це поява конкуренції. «Має з’явитися цивілізована конкуренція. Конкуренція лікаря за пацієнта, лікарні за кваліфікованого лікаря, на відміну від ситуації, коли лікарі конкурують за найбільші лікарні, а лікарні – за лояльність чиновників», – вважає Олександр Ябчанка, експерт Реанімаційного пакету реформ. «Долю лікарень інтенсивного лікування та госпітальних округів визначать пацієнти. Якщо вони не прийдуть у якусь лікарню – від неї нічого не залишиться. Якщо у нас вийде створити ту інфраструктуру, отримати обладнання, все одно, якщо з пацієнтами будуть себе неправильно вести, то вони підуть», – вважає Станіслав Чорний, начальник відділу охорони здоров’я Балтської міської ради.

18.02.2017 - 15:18 | Переглядів: 18620
Госпітальні округи мають підвищити якість медицини у регіонах – МОЗ, громадськість (+відео)

Відео:

Приєднані зображення:

Теги:

медицина госпітальний округ медицина Павло Ковтонюк Юрій Ганущак медицина

Джерело:

Український кризовий медіа центр

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...