Як децентралізація «геноцид» українським селам влаштувала, - думка голови ОДА

Херсонська область, яка в минулому році була однією з тих, що відстають в процесі децентралізації (1 об’єднана громада), зараз лідирує по динаміці об'єднання громад. Сьогодні їх уже 11. В процесі злиття перебувають ще кілька. В області сьогодні без перебільшення децентралізаційний бум.

Про це у своєму блозі на «Лівому березі» написав Голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв.

«Важливо, що на третьому році реформи люди почали розуміти, що мета децентралізації - не об'єднання заради об'єднання. У всіх херсонських громадах цей процес проходив зі своїми труднощами. У деяких випадках два роки йшло лише на те, щоб умовити сусідні села або селища в доцільності об'єднання і показати його перспективи. Принцип «я тебе знаю, ти знаєш голову сільради, давай об'єднуватися» не працював ніде. Люди вимагали свого роду «бізнес-план», щоб побачити, як зміниться їхнє життя сьогодні і через пару років», - написав голова ОДА.

За його словами, в багатьох випадках це відбувалося і з буклетами, і з графіками, і з чіткими прорахунками. «Перед об'єднанням вкрай важливо було знайти менеджерів на місцях, які б змогли зробити громаду ефективною. Таких ініціативних людей по всій Україні хоч греблю гати. І наша область - не виняток. З багатьма з керівників об'єднаних громад нашої області я особисто знайомий, і можу поручитися за їхню компетентність», - зазначив Андрій Гордєєв.

«У випадку з Херсонщиною ефект від цієї реформи особливий. Я вже неодноразово говорив, що через призму нашого регіону жителі окупованого Криму дивляться на всю Україну. І успішна децентралізація - ще один вагомий внесок у реінтеграцію українського півострова. Показовий випадок - Мирненська ОТГ, де була зафіксована найвища явка. Більше 90% жителів населених пунктів підтримали об'єднання. Багато з жителів сіл громади колись працювали на кримському «Титані», і після окупації залишилися на окупованій території. Серед них багато кваліфікованих фахівців, багато, надивившись на хроніки «російської весни», готові повернутися в рідні села. У рідні успішні села, де вулиці освітлюються, нормальні дороги, робочі школи і садки, створюються робочі місця. Хтось може їх звинуватити в надмірній утилітарності, але я так не вважаю. Херсонщина готова прийняти всіх бажаючих покинути півострів», - написав голова ОДА.

«Дещо заяложений, але все ж вірний аргумент на користь децентралізації - люди мають відчути себе господарями на власній землі. І в Херсонщині це вже відбувається. Страшилки залітних політиків про нібито закриття шкіл і лікарень, «геноцид села» в результаті об'єднання громад, херсонські ОТГ «доводять» на власному прикладі. Там, де у держави і, не буду приховувати, місцевої та обласної влади не доходили руки, сьогодні місцеві жителі беруть ініціативу у свої руки. Наприклад, в Кочубеївській ОТГ місцеві жителі закупили каток і самостійно ремонтують дорогу, відкрили підстанцію швидкої медичної допомоги, купили трактор з пристосуванням для збору і подрібнення гілок, щоб потім ними топити в школах і економити таким чином газ. І це все за рахунок в рази збільшених місцевих бюджетів. До того ж, не може чиновник в Києві чи Херсоні знати, чого потребує та чи інша громада. Люди самі повинні вирішувати, як житиме їхнє село, селище чи місто», - вважає Андрій Гордєєв.

12.01.2017 - 16:10 | Переглядів: 8401
Як децентралізація «геноцид» українським селам влаштувала, - думка голови ОДА

Область:

Херсонська область

Громади:

Мирненська селищна об’єднана територіальна громада Кочубеївська сільська об’єднана територіальна громада Кочубеївська територіальна громада Мирненська територіальна громада

Джерело:

Лівий берег

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...