В’ячеслав Негода презентував народним депутатам законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою України» (+презентація)

В сучасних умовах розвитку країни, в ході децентралізації маємо керуватися сучасним порядком вирішення питань адміністративно-територіального устрою, а не застарілим Указом Президії Верховної Ради УРСР від 1981 року.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В´ячеслав Негода під час презентації розробленого Мінрегіоном законопроекту «Про засади адміністративно-територіального устрою України» на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

За словами В´ячеслава Негоди, законопроект в рамках чинної Конституції визначає засади, на яких має ґрунтуватися адміністративно-територіальний устрій України, види населених пунктів, систему адміністративно-територіальних одиниць, повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань адміністративно-територіального устрою, порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів, ведення Державного реєстру адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів України.

«Цей законопроект розроблено з залученням усіх всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування та широкого кола експертів. Він є основою для наступних змін у адміністративно-територіальному устрої, але сам таких змін не передбачає. Законопроект лише встановлює порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою: розподіл компетенцій у цих питаннях, встановлення процедур щодо зміни меж районів і громад, перейменування населених пунктів, віднесення їх до певних категорій тощо. Такого порядку сьогодні немає, а він дуже потрібен, щоб рухатися далі», - зазначив В´ячеслав Негода.

У законопроекті зокрема зазначено, що система адміністративно-територіальних одиниць залишається трирівневою. При цьому передбачено, що районний рівень має бути більш впорядкований і відповідати європейським стандартам.

«Район - адміністративно-територіальна одиниця проміжного рівня, яка складається з громад, загальна чисельність населення яких складає не менше 150 тисяч жителів. На територіях із щільністю населення менше середньої щільності населення відповідної області район може мати меншу кількість жителів, якщо площа такого району перевищує середню по області. Район є територіальною основою організації та діяльності органів виконавчої влади та органу місцевого самоврядування для надання відповідних послуг, що об’єктивно не можуть бути надані органами місцевого самоврядування територіальних громад, що діють в адміністративно-територіальних одиницях базового рівня у складі району», - йдеться у проекті закону.

Крім того, у законопроекті більш чітко визначено поняття «громада», як адміністративно-територіальна одиниця базового рівня, яка складається з одного або декількох населених пунктів та земель за їх межами. Громада «є територіальною основою для здійснення місцевого самоврядування жителями населених пунктів, що розташовані на території громади, формування і діяльності органів місцевого самоврядування».

21.12.2016 - 19:28 | Переглядів: 22571
В’ячеслав Негода презентував народним депутатам законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою України» (+презентація)

Приєднані зображення:

Теги:

В'ячеслав Негода АТУ Засади АТУ

Джерело:

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...