Передаючи повноваження місцевій владі, Уряд урівноважує їх з переданими раніше фінансовими інструментами, - Володимир Гройсман

Уряд не буде зменшувати фінансування об'єднаних територіальних громад і, передаючи їм повноваження, урівноважує їх з переданими раніше фінансовими інструментами. Про це Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив під час Форуму об’єднаних громад у четвер.

"Ми не будемо зменшувати фінансування. Ми будемо приводити у відповідність інструменти, щоби і повноваження, і фінансові ресурси співпадали. Щоб не думали, що у нас пішло у 10 разів більше грошей, куди їх витратити, а думали про те, куди конкретно ми маємо інвестувати, під що, під які завдання", - зазначив він.

Глава Уряду нагадав, що першим кроком реформи з децентралізації стала передача на місця фінансових інструментів. Було створено систему, яка дає можливість автоматично наповнювати місцеві бюджети. Зокрема, на місця було віддано 60% ПДФО. Сьогодні місцеві бюджети зросли у 3-10 разів.

"Тепер треба збалансувати ваші фінансові можливості з вашими фінансовими обов'язками", - зазначив Володимир Гройсман.

Зокрема, у Бюджеті-2017 передбачено передачу на місцеві бюджети фінансування видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я, загальноосвітніх навчальних закладів, оплату праці обслуговуючого персоналу та інші видатки з утримання цих закладів. Коментуючи це рішення, Володимир Гройсман зазначив, що такі повноваження відповідають фінансовим можливостям місцевих бюджетів та стимулюватимуть місцеву владу до енергоефективності і заощаджень.

Глава Уряду зазначив, що будівлі шкіл та виробники тепла належить органам місцевого самоврядування і громаді. Таким чином, ті, хто виробляють і споживають тепло, мають одне "бюджетне утворення".

"Я - за партнерство, а партнерство полягає у тому, що я хотів би спонукати місцеві органи влади до "агресивного енергозбереження". Це відбудеться тільки тоді, коли ви будете платити свою власну гривню, коли ви, інвестуючи в енергоефективність, будете заощаджувати цю гривню, бо ви є набувачем вигоди від цього", - наголосив він.

Разом з тим, Уряд передбачив у Бюджеті-2017 дотацію обласним та районним бюджетам на фінансування переданих видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я обсягом у 14,9 млрд грн. "Ми жодну громаду не залишимо без підтримки", - наголосив він.

У свою чергу, держава забезпечить фінансування заробітної плати освітянам та лікарям, зазначив Голова Уряду.

"Я за партнерство. Ніхто не говорить, що ми у вас щось забираємо. Держава дає те, що вона повинна дати, - ви маєте додати те, що ви повинні дати. Тоді у нас буде результат - гарна школа, тепло, світло, буде енергоефективність, а держава буде підтримувати начальний процес", - зауважив Володимир Гройсман.

"Це не забирати, це додати відповідальності", - додав він.

Прем'єр-міністр зауважив, що повноваження об'єднаних територіальних громад потребують ще уточнення, зокрема, щодо управління земельними ресурсами, повноважень старост, приєднання громад.

"У нас буде чесний, збалансований і господарський підхід", - наголосив він.

16.12.2016 - 14:47 | Переглядів: 9899
Передаючи повноваження місцевій владі, Уряд урівноважує їх з переданими раніше фінансовими інструментами, - Володимир Гройсман

Теги:

Володимир Гройсман форум

Джерело:

ДЕПАРТАМЕНТ ІНФОРМАЦІЇ ТА КОМУНІКАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ СЕКРЕТАРІАТУ КМУ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...