Вашковецька об`єднана територіальна громада змінюється на очах

Українці за 25 років незалежності таки навчилися жити в умовах відсутності потрібного законодавства. Мовляв, ви робіть, а в ході справи розберемося. Так і з децентралізацією. Здавалося б, за весь той час, відколи про неї говорять, можна було б законодавчу базу відшліфувати до ідеального стану. Єдине, що залишилося  – з`ясувати, хто і з ким об`єднається. Втім, нині на Буковині є 10 громад (на черзі ще кілька), які живуть в умовах не те що недосконалого законодавства, а взагалі за його відсутності.

Як не лише вижити, а й зуміти за 11 місяців відремонтувати школи, садочки, дорогу, зробити вуличне освітлення та багато іншого – розповідає голова Вашковецької об`єднаної територіальної громади Валерій Романенко.

До складу цієї ОТГ входять чотири населені пункти: Струмок, Шишківці, Вашківці та Нова Слобода. Проживає 5461 людина. Тут працюють 12 установ комунальної власності сільської ради, є державне лісове господарство, п`ять потужних агровиробників, котрі займаються не лише рільництвом, а й садівництвом – вирощують яблука, груші, а нині ще й сливи, абрикоси та черешні.

На території ОТГ є населений пункт Станція Вашківці, де проживають близько 150 людей, однак на карті його не позначено, і всі земельні ділянки зареєстровані у Шишківцях. Нині його хочуть узаконити

Мешканці села в особистих господарствах мають також саджанці плодових та декоративних багаторічних насаджень. На території громади є один із найбільших ринків садивного матеріалу – торгують тут навіть зі сходом України.

Власне, Вашковецьку громаду можна назвати мультинаціональною – тут живуть, крім українців, також росіяни, євреї, молдавани... Та конфліктів ніколи не було. Як наслідок - процедура об`єднання відбулася безболісно.

Бюджет із 2 мільйонів зріс до 15

Нова громада – новий бюджет. І не малий – після об`єднання Вашковецька громада отримала 15 мільйонів гривень.

- Бюджет Вашковецької сільської ради до об`єднання складав близько 1 мільйона гривень, бюджет Шишковецької сільської ради – 600 тисяч, - каже В. Романенко. – Є суттєва різниця. Ми підрахували, що реально могли б заробити самостійно від 1,5 до 2 мільйонів. Найбільшим бюджетоутворюючим податком у нас є ПДФО та плата за землю.

Громада отримала із державного бюджету субвенцію на розвиток інфраструктури розміром 3,5 мільйона. За ці кошти перекрили дах Будинку культури у селі Шишківці, повністю замінили покрівлю ЗНЗ та допоміжних приміщень у Шишківцях, у Вашковецькій ЗОШ перекрили дах їдальні, спортивного залу, допоміжних приміщень та повністю замінили вікна на металопластикові. Другий навчальний корпус школи у Вашківцях цілком модернізували із застосуванням енергозберігаючих технологій. Там повністю зробили капітальний ремонт фасаду, перекрили дах.

Крім цього, є ще освітня субвенція – це ще 7,4 мільйона.

3,5 мільйона медичної субвенції направили у ЦРЛ, адже лікарні у громади немає. Відео переглянути ТУТ

Область:

Чернівецька область

Громади:

Вашковецька сільська об’єднана територіальна громада Вашковецька територіальна громада

Джерело:

«Погляд»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...