ДАБІ розробила 13 документів, які допоможуть реалізувати закон про децентралізацію архбудконтролю

Державна архітектурно-будівельна інспекція України розробила 13 нормативно-правових актів, спрямованих на реалізацію закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства».

Про це повідомив перший заступник голови ДАБІ України Сергій Драч під час засідання науково-експертної ради Держархбудінспекції.
Зокрема, пріоритетними є три документи, які допоможуть втілити в життя норми закону. Це «Порядок здійснення державного архітектурно-будівельного нагляду», «Примірне положення про орган державного архітектурно-будівельного контролю» та «Порядок ведення єдиного реєстру».

Крім того, ДАБІ розробила 10 постанов Кабінету Міністрів України та три накази Мінрегіону. Станом на сьогодні дані документи перебувають на погодженні у Мінрегіоні України.

«Держархбудінспекція готова допомогти органам місцевого самоврядування перебрати на себе низку повноважень архбудконтролю, - зазначив Сергій Драч. – Так ми здійснюємо моніторинг ситуації на місцях щодо готовності місцевої влади створити власні інспекції. Адже у випадку якщо вони такі установи не створять, функції архітектурно-будівельного контролю на цій території буде виконувати ДАБІ».

За його словами, для децентралізації системи необхідно зробити чотири важливі кроки: територіальна громада мусить ухвалити принципове рішення про створення власного органу архбудконтролю; слід провести оцінку потенційної можливості роботи місцевої Інспекції; необхідне власне формування цієї установи. І, нарешті, четвертий крок – передача повноважень органу місцевої влади.

«Остання процедура потребує низки послідовних дій, - підкреслив перший заступник ДАБІ України. – Так, сільський, селищний чи міський голова відповідно до закону має звернутися до Держархбудінспекції, яка, у свою чергу, затвердить склад комісії по передачі повноважень (до її складу увійдуть представники ДАБІ та органу місцевої влади). Мета комісії – зробити процес передачі повноважень максимально непомітним для забудовників та громадян. Важливо, щоб він не вплинув на якість надання державних послуг. Відразу після складення та затвердження акту прийому-передачі документів нова Інспекція при місцевому органі влади почне свою роботу».

Нагадаємо, що Закон України № 320-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства" набере чинності 1 вересня 2015 року.

 

Теги:

ДІАМ

Джерело:

Прес-служба ДАБІ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...