ЦВК позбавила можливості до розвитку 28 об’єднаних громад, де загалом проживає 350 тисяч мешканців

Центральна виборча комісія проігнорувала право майже 350 тисяч жителів 136 громад самостійно вирішувати, як і з ким їм краще об'єднуватися, а отже не дала можливості розвиватися, отримувати додаткові повноваження та ресурси.

Так Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода на своїй сторінці у мережі Facebook прокоментував позицію ЦВК, яка не знайшла правових підстав для призначення перших місцевих виборів голів та депутатів у 28 об’єднаних громадах, 25 з яких – це ті, до складу яких увійшли місцеві ради з декількох районів, або центром яких є місто обласного значення.

«Можливо, хтось і радіє рішенню ЦВК щодо оголошення перших виборів у ще 143 об’єднаних територіальних громадах. А ось мені сумно і соромно. Була надія, що переможе правова позиція і вибори відбудуться у всіх 171 ОТГ (які подали заявки до ЦВК, - Ред.). Однак, ЦВК вважає по-іншому. На жаль, рішення Комісії - це програш багатьох з тих, хто активно працював, вірив і підтримував упродовж року ініціативи з утворення нових спроможних громад. А те, що ЦВК призначила вибори у 143 ОТГ - це не подарунок, а її прямий обов'язок. Водночас ЦВК грубо проігнорувала офіційне роз'яснення парламентського комітету. Своїм рішенням Комісія позбавила право на вибори у 28 достатньо перспективних ОТГ, у яких об'єдналися 136 сільських, селищних, міських громад, де загалом проживає понад 348 тисяч мешканців. ЦВК проігнорувала природне право жителів цих громад самостійно вирішувати, як їм краще об'єднуватися - в межах одного чи декількох районів, - позбавила ці громади можливості на самостійний розвиток, додаткові повноваження та ресурси. Подібні незаконні рішення сіють зневіру до реформи і зупиняють тих, хто знаходиться в процесі формування нових спроможних громад», - написав В’ячеслав Негода.

Нагадаємо, раніше Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування надав роз’яснення ЦВК, що проведення перших місцевих виборів у об’єднаних громадах, розташованих на території суміжних районів,  та з центром у місті обласного значення може відбуватися без внесення змін до меж відповідних районів. 

10.10.2016 - 13:57 | Переглядів: 15645
ЦВК позбавила можливості до розвитку 28 об’єднаних громад, де загалом проживає 350 тисяч мешканців

Теги:

ЦВК вибори В'ячеслав Негода

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...