Село Лази у Тячівській об’єднаній громаді почало оживати

До об’єднання громад Лази, що за 7 км від Тячева, були типовим дотаційним селом. Чи не найбільше дошкуляло як водіям, так і сельчанам катастрофічне бездоріжжя, яке не давало населеному пункту жодних шансів на розвиток.

Після того, як Лази увійшли до складу Тячівської об’єднаної територіальної громади, село вперше за багато років почало поступово оживати.  

Найбільш разючою переміною стала поява у Лазах новенької асфальтівки, яку тут вже й не сподівались побачити. Кошти на ремонт дороги вдалося залучити з Фонду регіонального розвитку, куди було подано цей проект, та міського бюджету – загалом, 5,6 млн. грн. 

«Тепер люди бачать реальний результат об’єднання», – каже староста села Лази Василь Ключкей.

І справді, лазівчани тішаться таким змінам: «Ми дуже задоволені новою дорогою, бо коли машини по ямах їздили, то в будинках вікна дрижали. А зараз навіть не чути, як їдуть». 

Поки що заасфальтували 3,5 км – від початку села до будинку «суботників», але, як каже сільський староста, проектно-кошторисну документацію виготовили на ремонт 8 км. Решту 4,5 км планують зробити наступного року. Відремонтована дорога послужить стимулом для розвитком туризму, адже околиці Лазів багаті на родовища цілющих сірководневих вод.  

«Крім цього, вирівняли й бічні сільські вулиці, на що пішло 265 машин гравію»,  – додає Василь Ключкей.

Також у планах – з’єднати Лази з сусідньою Вільховецькою громадою, проклавши дорогу від с.Округла до с.Вільхівці-Лази. Але це справа більш тривалої перспективи. 

Та дорога – це далеко не все, що вдалося зробити за цей рік у Лазах. Нарешті у селі з’явилася мережа вуличного освітлення, на що було виділено 1,4 млн. грн. з бюджету громади. Зараз у вечірній час ліхтарі освітлюють вулиці Ентузіастів, Молодіжну, Борканюка, Миру, Жовтневу, Садову, Робітничу та інші. Щоправда, не всі опори встигли замінити. Але, як запевнив староста, до кінця року сподіваються цю проблему зняти. Крім цього, здійснили заміну електроопор на високовольтній лінії електропередач в урочищі Галягов.  

Крім цього, оновили два мости, зруйновані минулорічним паводком, – по вулиці Лесі Українки та Миру.

Також вирішили проблему водопостачання соціальних установ – пробурили свердловини для Лазівського ДНЗ та ФАПу в с.Округла. 

Влітку за кошти міського бюджету у Лазівській ЗОШ І-ІІІ ст. зробили поточний ремонт, замінили вікна та двері, а в Округлянській ЗОШ І-ІІ ст. перекрили дах. 

Зараз на території школи ведуться підготовчі роботи для встановлення дитячого майданчика. Гойдалки та гірки  для нього вже закуплені, тож найближчим часом сільська дітвора матиме куточок для активного дозвілля на свіжому повітрі. 

«Без об’єднання ми багато питань ніколи б самотужки не вирішили, – ділиться староста Лазів Василь Ключкей. – Відчуваю велику підтримку з боку Тячівської міської ради: які би труднощі не виникали, допомагають оперативно. Шкодувати про те, що Лази вирішили об’єднатись у громаду, не доводиться. Тому я б радив головам сіл використовувати цей шанс, бо це, насамперед, надходження в бюджет і, відповідно, можливості для розвитку».  

Область:

Закарпатська область

Громади:

Тячівська міська об’єднана територіальна громада Тячівська територіальна громада

Джерело:

«Тячів»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...