Валовий продукт створюється у великих населених пунктах і на їх околицях, - Ігор Парасюк про важливість об’єднання довкола міст (+відео)

Навіть в умовах фінансової децентралізації, яка зацікавила населені пункти залучати інвестиції, створювати нові робочі місця, великі міста поки не мають необхідних ресурсів для залучення інвестицій. Головним ресурсом для цього є земля. А її поки так і не передали законодавчо у розпорядження громад, хоча відповідний законопроект давно на розгляді у Верховній Раді України. Про це йшла мова у програмі «Децентралізація – влада громади» телеканалу «Рада» за участі Ігоря Парасюка, координатора програми «Рада» USAID.

«Після змін до бюджетного законодавства (Ред. - фінансова децентралізація) місцева влада почала думати про економіку. Тепер питання: чи може вона реалізувати економічне зростання на своїй території? Підприємствам потрібна територія, де розміститися. Ось, наприклад, до Львова чи Одеси хоче прийти велика корпорація. Вона приходить до міського голови і каже: шановний пане голово, вам потрібні гроші до бюджету? Так, звісно! Ми хочемо у вас побудувати свої підприємство. Чудово! Нам потрібно 40 га землі, щоб побудувати завод. Чи може сьогодні це зробити міська рада Львова чи Одеси? (…) Законодавство чинне, здається, це ще указ президії Верховної Ради УРСР від 1981 року, говорить про те, що межі населених пунктах встановлюються по межі забудови. Тут ми бачимо парадоксальну річ – той, хто прийде з великою корпорацією і попросить 40 га землі, мер йому відповість, що немає землі, бо за останнім 12-типоверховим будинком – це вже територія якогось району. Територія, де міська рада немає права виділити землю», - пояснив Ігор Парасюк.

Щоб змінити ситуацію, за словами експерта, необхідно ввести в юрисдикцію міст територію, яка знаходиться в зоні так званого агломераційного чи економічного впливу.

«Тому наступний крок децентралізації - коли землі між населеними пунктами належатимуть громаді. Тоді двері для інвестицій відчиняться широко», - зазначив експерт.

Він також відзначив важливість формування об’єднаних громад саме довкола великих міст, де є необхідна інфраструктура, логістика тощо.

«Змін мало хто хоче і мало хто їх розуміє. Але це варто робити (…) Валовий продукт не створюється в лісах, полях, морях і ріках. Він створюється переважно у великих населених пунктах і на їх околицях. Сьогодні основний валовий продукт, який створюється у сфері бізнес-послуг і високого виробництва, розташовується не в центрах міст, а на околицях. Якщо ця світова тенденція працюватиме в Україні, ми не будемо, як сьогодні, на 135 місці по ВВП на душу населення», - сказав Ігор Парасюк.

Щотижнева програма «Децентралізація – влада громади» телеканалу «Рада», яка присвячена актуальним питанням реформи місцевого самоврядування, децентралізації влабди, виходить за організації Комунікативної групи при Центральному офісі реформ та за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

DESPRO — це швейцарсько-український проект “Підтримка децентралізації в Україні”, який фінансується Швейцарською Конфедерацією через Швейцарське бюро співробітництва (ШБС/SDC) та впроваджується Швейцарським центром ресурсів та консультацій з питань розвитку (Skat). 

27.09.2016 - 12:32 | Переглядів: 11058
Валовий продукт створюється у великих населених пунктах і на їх околицях, - Ігор Парасюк про важливість об’єднання довкола міст (+відео)

Відео:

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...