Рівненщина нарощує «м’язи»

Децентралізація — вагоме джерело фінансової стабільності для області. За перше півріччя до місцевих бюджетів надійшло у півтора раза (тобто на 420 мільйонів гривень) більше коштів, ніж у цей самий період торік. До речі, на Рівненщині вже 15 об’єднаних територіальних громад, в 11-ти  з яких пройшли вибори, 5 уже мають прямі відносини із держбюджетом. А ще область 15 мільйонів заощадила завдяки системі Prozorro: і це лише на 1078 закупівлях вартістю 270 мільйонів гривень, що відбулися з початку року.

– Ми чи не єдині в державі третій рік поспіль маємо приріст обсягів промислового виробництва — понад 9 відсотків, — це, погодьтеся, доволі непогана динаміка. Вдалося оперативно переорієнтувати наші зовнішні ринки: якщо ще у 2013-му близько 70 відсотків експорту з Рівненщини припадало на Російську Федерацію, то нині понад 80 відсотків  — експорт у країни ЄС. До речі, він у півтора раза перевищує імпорт, тобто й тут маємо позитивне, з переконливим плюсом, сальдо. А це додає оптимізму, — каже голова Рівненської облдержадміністрації Олексій Муляренко. — Звісно, це, насамперед, заслуга нашого бізнесу, який активно впроваджує європейські системи захисту та безпечності виробництва.

З області не йдуть, а навпаки — приходять нові інвестори. Скажімо, в переддень 25-річчя Незалежності запрацювала нова лінія з виробництва прозорого скла на підприємстві «Консюмерс-Скло-Зоря», французькі інвестори спрямували 12 мільйонів євро. Понад 20 мільйонів євро інвестувала в сучасний  лісопильний завод, який скоро запрацює в Костополі, українсько-шведська компанія «Українські лісопильні». Модернізували свої виробничі потужності каменещебеневі кар’єри, які для області бюджетоутворюючі. Суттєво наростив «м’язи» кооперативний сектор економіки: тут зросла як рентабельність, так і обсяги продажів, а також сплачені до бюджету податки відповідно. Після багатьох років затишшя відчинилися повітряні ворота області — запрацював Рівненський аеропорт, одразу ж підтвердивши свій статус міжнародного: тепер звідси щотижня прямують рейси до курортної Анталії, а з вересня стартують ще й до Єгипту.  

Тому за підсумками соціально-економічного розвитку за результатами півріччя Рівненщина, яка динамічно розвивається, посідає шосту сходинку в Україні за попереднім рейтингом Мінрегіону. Тобто із колись «забутого Богом та людьми краю» (принаймні так інтерпретувала радянська пропаганда) область перетворюється на локомотив економічного розвитку держави. І цей локомотив помчить іще швидше, якщо у правове  поле увійде нарешті видобуток, продаж та переробка головного нашого скарбу — бурштину. 

Область:

Рівненська область

Джерело:

Урядовий кур'єр

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...