На Вінниччині триває добровільне об’єднання громад

Найважливіші питання добровільного об’єднання територіальних громад Вінниччини обговорили сьогодні в ОДА під час наради з представниками територіальних громад, що є в складі Перспективного плану територій Вінницької області, яка відбулась під головуванням директора Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку обласної державної адміністрації Володимира Мережка.

В нараді взяли участь : керівник Вінницького регіонального Офісу реформ Олег Левченко, заступники голів райдержадміністрацій, заступники міських голів міст обласного значення, сільські та селищні голови.

У вступному слові Володимир Мережко нагадав присутнім, що у 2015 році дві об’єднаних територіальних громади із 108, передбачених проектом Перспективного плану області, пройшли всі етапи формування ОТГ відповідно до чинного Законодавства. Це Калинівська міська та Студенянська сільська об’єднані територіальні громади. 

25 жовтня 2015 року з зазначених громадах відбулись перші місцеві вибори, на яких обрано голів рад та сформовано їх виконавчі органи, у квітні цього року обрано старосту с. Дружелюбівка, що увійшла до Калинівської ОТГ. Вказані громади отримали на розвиток 5,6 млн.грн. субвенціії з державного бюджету, в тому числі: Калинівська – 1,9 млн.грн., Студенянська – 3,7 млн.грн. 

«Згідно Перспективного плану на території області передбачено створення 108 об’єднаних (спроможних) територіальних громад. Однак, розпорядженнями Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 2015 року №1076-р та від 23 грудня 2015 року № 1345-р Вінницькій області погоджено формування територіальних громад в кількості 37 одиниць,- зазначив посадовець.- Із 37 ОТГ лише 2 територіальні громади області пройшли всі етапи формування ОТГ та звернулися до ЦВК про призначення перших місцевих виборів, а саме: Іллінецька міська ОТГ (вибори заплановано на 28 серпня п.р. - постанова ЦВК від 17.06.2016 року №217) та Дашівська селищна ОТГ (ЦВК поки не призначено вибори)».

Про стан справ в районах та містах щодо процесу добровільного об’єднання територіальних громад доповідали заступники голів райдержадміністрацій, міських голів.

Керівник Вінницького регіонального Офісу реформ Олег Левченко акцентував увагу учасників наради на питаннях доцільності та перевагах прискорення процесу добровільного об’єднання громад області.

Довідково:
Станом на 05 серпня 2016 року у Вінницькій області:

• Кількість територіальних громад, що ініціювали процес об’єднання – 88 (575 рад);

• Кількість утворених спільних робочих груп для підготовки проектів рішень про добровільне об’єднання – 53 (180 громад);

• Кількість ОТГ, які отримали позитивний висновок ОДА щодо проектів рішень про об’єднання – 11 (35 громад);

• Кількість ОТГ, що прийняли спільні рішення про об’єднання - – 11 (35 громад);

• Кількість звернень ОДА, надісланих до ЦВК про призначення виборів голів та депутатів ОТГ – 9, в т.ч.:

1 – Росошанська ОТГ (Липовецький+Оратівський райони);

1 – Вапнярська ОТГ (Тростянецький р-н);

2 – Іллінецька та Дашівська ОТГ (Іллінецький район);

3 - Ковалівська, Мельниківська та Райгородська ОТГ (Немирівський район);

1 - Сокиринецька ОТГ (Вінницький р-н);

1 - Джулинська ОТГ (Бершадський р-н).

• Кількість ОТГ, в яких призначено перші вибори голів та депутатів – 2 включають10 рад (Іллінецька міська ОТГ, Вапнярська селищна ОТГ).

Вибори призначені на 28 серпня 2016 року (Постанова ЦВК від 17.06.2016 року №217).

Область:

Вінницька область

Джерело:

Сайт Вінницької ОДА

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...