На Сумщині проходить децентралізаційний марафон

Марафон є потужною всеукраїнською акцією з підтримки реформи децентралізації влади. Про це під час брифінгу повідомив тимчасово виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Олександр МАРЧЕНКО.

«На Сумщині за минулі два тижні відбулися декілька виїзних нарад щодо створення Дружбівської громади на території Ямпільського району, Зноб-Новгородської громади в Середино-Будському районі, – зазначив посадовець. – Проходило також обговорення реформи в Глухівському районі, де в перспективі ми бачимо формування Червоненської та Шалигінської громад. А у місті Шостка під час зустрічі з сільськими та селищними головами було запропоновано підтримати ініціативу Шосткинського міського голови щодо створення на базі району однієї об’єднаної громади. Відвідали ми й Буринський район, там, до речі, формуються Чернечо-Слобідська та Буринська громади».

Присутня на брифінгу голова Березівської об’єднаної громади Надія АРТЕМЕНКО зазначила, що після об’єднання бюджет громади збільшився майже втричі – до 22,08 млн. грн., у тому числі, майже вдвічі, зросли власні доходи.

«Об’єдналися справді активні сільські голови, для яких децентралізація стала ще одним кроком для того, щоб покращити життя у їхніх громадах, – підкреслила Надія Артеменко. – Ми пропрацювали вже півроку. За цей час ще жодної копійки державних коштів не використали. Наша громада вже створила свої виконавчі органи, забезпечила їх комп’ютерною технікою та Інтернет-зв’язком. Заявляю, що і нашого особистого фінансового ресурсу достатньо для існування громади. Але в цьому році Березівська громада отримує 30 млн. грн. державної та міжнародної допомоги на розвиток інфраструктури, модернізацію системи охорони здоров’я, освіти, створення нових робочих місць тощо. На початку квітня у нас відкрилися два багатофункціональні землеобробні кооперативи. Зараз плануємо створити невеличке підприємство з переробки молока і вивчаємо досвід інших регіонів і навіть країн щодо цього питання».

Надія Артеменко звернула увагу і на проблемні питання громади, серед яких – потреба у кваліфікованому лікареві для місцевої амбулаторії та земельні питання (повноваження залишилися в райдержадміністрації, хоч сама земля – на території громади). Але, як вважає голова громади, варто лише розпочати, і справи потихеньку підуть вгору.

«Чимало сільських голів сьогодні говорять: «Ви спочатку нам дороги зробіть, а потім ми об’єднаємось», – зауважив Олександр Марченко. – Але це не правильно. Тому що немає «нас» і «вас». Держава у нас у всіх одна і є єдине завдання у всіх посадових осіб – працювати для її розвитку. Тому сільський голова не повинен сьогодні приховувати від громади, що є можливість залучити 20 чи 30 мільйонів гривень для своєї території».

Координатор Сумського регіонального офісу реформ Ніна МЕЛЬНИК звернула увагу на зміни, що відбулися у свідомості людей, які живуть на території громади: «Вони вже думають не про проблеми, а про своє майбутнє. Говорять про перспективи розвитку, розуміючи прекрасно, що такі великі кошти держава не буде давати щороку. І їм треба навчитися господарювати, економно та ефективно вкладати ці кошти».

Децентралізаційний марафон триває. І вже невдовзі керівництво облдержадміністрації спільно з офісом реформ відвідає Білопільський, Буринський, Глухівський та інші райони Сумщини.

 

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...