Чому Новобузький районі досі залишається «білою плямою» на децентралізаційній карті області: науковці «Могилянки» пішли на експеримент

У Новобузькому районі відбулося обговорення процесу формування спроможних територіальних громад з наукової точки зору: арбітрами між позицією влади і громад району зголосився стати  директор Інституту державного управління Чорноморського національного університету імені П.Могили, доктор наук з державного управління, професор, державний службовець 1 рангу Володимир Ємельянов та кандидат наук з державного управління Анастасія Ібрагімова.

Цей район, як і Вознесенський, досі залишається білою плямою у Перспективному плані Миколаївської області. Торік люди не погодились прийняти об’єднання за принципом «1 район – 1 громада», але й не змогли довести свій варіант. Місцева ініціатива полягала у бажанні подробити один пазл – Новобузьку об`єднану територіальну громаду на три малі – Софіївську, Новополтавську, Новобузьку міську ОТГ. Комісія ОДА, яка опрацьовували дану пропозицію, навела аргументи, що такі формування не можуть бути спроможними. Згідно з Методикою визначення фінансової спроможності існують  певні критерії, що є визначальними при прийнятті рішенні щодо об`єднання. І процес досі стоїть на гальмах.

Думки розділені, хоч всі добре розуміють, що час іде, зволікання з рішенням грає не на користь жителям району. Зрозуміло, що якомога скоріше потрібно шукати консенсусу.  Якась частка людей і нині адресує закиди фахівцям облдержадміністрації, які проводили обрахунки та приймали висновки, у владних амбіціях та небажанні прислухатись до думки жителів району. Інша – все-таки підтримує об`єднання за принципом «1 район – 1 громада», і готова розгорнути роботу в цьому напрямку.

Кандидат наук з державного управління Анастасія Ібрагімова присвятила темі реформи органів місцевого самоврядування власне наукове дослідження. І свою презентацію у Новому Бузу з допомогою кінопроектора  побудувала на основі мови цифр, а не емоцій. Обговорення процесу формування спроможних територіальних громад  у Новобузькому районі розпочала з прорахування витрат. Так, у законодавстві не прописано вимоги до обов’язкової кількості населення у громаді, але фінансові розрахунки свідчать, що громади з чисельністю 3 тис. осіб є менш фінансово спроможними, ніж громади з чисельністю понад 10 чи 20 тис. осіб. Міжнародний досвід свідчить про те, що оптимальна кількість населення в об’єднаній територіальній громаді  - це 30-40 тис. осіб. Рекомендується відстань від центру громади до інших населених пунктів – до 25 кілометрів. Проте чинник території не є визначальним і його застосування різниться у кожному конкретному випадку. Набагато важливішою є наявність транспортної інфраструктури у новоствореній громаді.

Також Методика формування спроможних територіальних громад   визначає певні критерії, що є визначальними при прийнятті рішення щодо об`єднання. Так, мінімальна кількість учнів у центральній громаді повинна бути не менше 250, а дітей дошкільного віку – не менше 100. Повинна бути наявною соціальна інфраструктура, дороги, адміністративні приміщення та ін. Анастасія Алімівна звернула увагу на необхідності прорахувати рівень дотаційності новостворюваних громад, доходів на душу населення, рівень залежності від видатків на апарат. Чи буде кому працювати у виробничих підрозділах, які нині є на території сільради, яка хоче сформувати об’єднану територіальну громаду, якщо уже нині більшість її населення пенсіонери, а через 15 років їх кількість зросте ще на третину. Доповідач зробила аналіз народжуваності по кожній сільській раді, а також дітях віком до 5-ти років. На цифрах довела, що через 20 років  вони будуть представляти населення молодого працездатного віку, але не зможуть вирішити кадрову проблему у цій об’єднаній територіальній громаді через те, що їх замало.  Хто буде наповнювати бюджет? Хто працюватиме на її фінансову спроможність? Навіть судячи з цього критерію подібне об`єднання не є спроможним. Моя позиція нейтральна, - підкреслила А. Ібрагімова. - Ми не маємо наміру підтримувати ту чи іншу сторону. Ми приїхали познайомити вас з тими розрахунками, над якими працювали тривалий час. Вам вирішувати. Однак сільським головам потрібно аналізувати перспективу, а не відстоювати ситуацію сьогоднішнього дня, як «волю людей», - зробила висновок доповідач.

У підсумковому слові голова Новобузької райдержадміністрації С.В.Іванов повідомив, що бере на себе ініціативу на наступному тижні запропонувати сільським головам спеціально зібратись, щоб знову обговорити питання об`єднання громад. Вірить, що крига скресне…

Область:

Миколаївська область

Громади:

Бузька сільська об’єднана територіальна громада Бузька територіальна громада Казанківська територіальна громада

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...