Додатковий ресурс від децентралізації в Одеській області склав 731,5 млн грн

З початку 2015 року внаслідок реформи децентралізації за місцевими бюджетами Одеської області було закріплено стабільні джерела доходів, що дозволило отримати в їх розпорядження  значний фінансовий ресурс. Як повідомляється у звіті Одеської облдержадміністрації про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку у 2015 році, за минулий рік сума додаткового ресурсу від заходів децентралізації склала 731,5 млн грн.

Зокрема, місцеві бюджети отримали додаткові надходження за рахунок декількох податків: від акцизного податку від торгівлі підакцизними товарами – 517 млн грн; податку на прибуток підприємств приватного сектору – 115,1 млн грн; податку на транспорт – 37,4 млн грн; податку на нерухомість – 64,5 млн грн.

Наприклад, у містах обласного значення значно збільшився ресурс загального фонду, отриманий від децентралізації. Так, у місті Одесі фактично надійшло до загального фонду 2 млрд 831,9 млн грн (виконання плану 2015 року – 109,3% (+239,8 млн грн), при цьому  фінансовий ресурс від децентралізації склав 333,1 млн грн. У місті Чорноморську фактично надійшло до загального фонду  724,2 млн грн (виконання плану 2015 року – 105,8% (+14,9 млн грн), фінансовий ресурс від децентралізації склав 19,1 млн грн. У місті Южному фактично надійшло до загального фонду 165,6 млн грн (виконання плану 2015 року  – 114,7% (+21,3 млн грн), фінансовий ресурс від децентралізації склав 4,6 млн грн.

Закріплення за місцевими бюджетами області стабільних джерел доходів дозволило отримати в розпорядження міст обласного значення значний фінансовий ресурс. Так, за рахунок цього в Одесі відбувалося будівництво дитячої поліклініки на 550 відвідувань за зміну (38,8 млн грн), реконструкція будівель КУ «Міська клінічна інфекційна лікарня» ( 65,3 млн грн), капвидатки на житлово-комунальне господарство – 159,6 млн грн, капремонт міської поліклініки №7 – 15,1 млн грн.

У Чорноморську за рахунок додаткових коштів було здійснено реконструкцію території гімназії №1 – 11,3 млн грн, будівництво  малосімейного гуртожитка для робітників закладів освіти – 7,1 млн грн, протизсувні заходи в районі дев’ятого мікрорайону – 3,9 млн грн.

У Южному за рахунок додаткових коштів було придбано медобладнання на 3,4 млн грн.

Сільські та селищні ради отримали перевагу за рахунок акцизного податку з реалізації підакцизних товарів, що дозволило направити ці надходження на ремонт доріг (315,9 млн грн).

Область:

Одеська область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...