Фінансовий моніторинг об’єднаних територіальних громад Львівської області

Загальна площа ОТГ сягає 1 107 кв. км, що становить 5,1% від площі області. Чисельність населення в ОТГ становить 66,1 тис. осіб, що становить 2,6%  від загального числа населення області.

Місцевим бюджетам ОТГ області на 2016 рік передбачена з державного бюджету освітня субвенція - 79 млн грн та медична субвенція – 40 млн грн.

14 громад отримують з державного бюджету базову дотацію, 1 бюджет громади затверджено з реверсною дотацією – Новокалинівська ОТГ.

Всього бюджети ОТГ області отримають 24,5 млн грн базової дотації.

Найбільше фінансово залежними від державного бюджету є Новоміська та Вільшанська ОТГ- 66% у доходах громади становить базова дотація, Воле-Баранецька ОТГ – 65%.

Затверджений обсяг доходів загального фонду місцевих бюджетів ОТГ області на 2016 рік з трансфертами з державного бюджету становить 197 млн грн, що усемеро більше від уточнених показників місцевих бюджетів (які увійшли до складу ОТГ) на 2015 рік.

У результаті утворення об’єднаних громад зріс обсяг власних доходів місцевих бюджетів удвічі (на 26 млн грн) порівняно з 2015 роком (з 28 млн грн до 54 млн грн). Основним джерелом наповнення бюджетів є податок на доходи фізичних осіб – 24 млн грн. Наступне джерело за вагомістю - плата за землю – 15 млн. грн.

Об’єднання громад дозволило збільшити власні доходи бюджетів ОТГ на 1 жителя відповідної території, в середньому показник зріс на 360 грн (з 394 грн до 753 грн).

І зрозрахунку на 1 жителя найбільше коштів отримає Тростянецька ОТГ – 2519 грн, найменше – Вільшаницька ОТГ – 252 грн.

Виходячи із фінансових ресурсів, ОТГ вже на початку бюджетного року змогли запланувати у відповідних бюджетах кошти на здійснення видатків розвитку (капітальні видатки) у загальній сумі 8 млн грн.

Найбільший обсяг таких коштів  передбачено Тростянецькою ОТГ – 3,6 млн. грн.

Затверджені обсяги видатків на 1 учня загальноосвітніх закладів у місцевих бюджетах ОТГ становлять від 9,2 тис. грн до 19,3 тис. грн. Зазначене свідчить як про фінансову можливість громади додатково спрямувати власні ресурси на підтримку загальноосвітніх закладів, так і про необхідність проведення оптимізації мережі закладів, оскільки утримання учнів в малокомплектих закладах є витратним.

Найбільша штатна чисельність працівників виконкому (службовців) затверджена Новокалинівською ОТГ – 38 осіб, найменша – Міженецькою ОТГ – 14, Бісковицькою, Луківською та Тростянецькою ОТГ – по 16 осіб.

Виходячи із розрахунку чисельності населення громад та чисельності службовців, можна зазначити, що найбільше навантаження на 1 службовця з надання послуг населенню передбачається у Тростянецькій ОТГ - 505 осіб, найменше – у Новострілищанській ОТГ – 100 осіб. Найбільша питома вага видатків на утримання службовців у фінансовому ресурсі ОТГ (без урахування субвенцій) припадає на бюджет Чукв`янівської ОТГ - 48%, найменша – на бюджети Бабинської, Гніздичівської та Тростянецької ОТГ – по 24%.

Також ОТГ отримали субвенцію з державного бюджету на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад у сумі 46 млн грн, що становить 4,6% від загального обсягу по Україні. Найбільший обсяг субвенції становить 6 млн грн в Тростянецькій ОТГ, найменший – 1,5 млн грн у Міженецькій ОТГ.

Область:

Львівська область

Джерело:

«ГалІнфо»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...