Як змінилися бюджети об’єднаних громад Одещини внаслідок децентралізації

Місцевим бюджетам восьми об’єднаних територіальних громад Одеської області на 2016 рік передбачена з державного бюджету освітня субвенція у розмірі 100 млн грн та медична субвенція – 50 млн грн. Про це повідомляє Офіс реформ в Одеській області з посиланням на дані Мінрегіону. При цьому сім громад отримують з державного бюджету базову дотацію, а один1 бюджет громади затверджено з реверсною дотацією – Біляївська ОТГ.

Всього місцеві бюджети ОТГ області отримають базової дотації у сумі 15 млн грн. Найбільше фінансово залежними від державного бюджету є Розквітівська ОТГ: 24% у доходах громади становить базова дотація.

Затверджений обсяг доходів загального фонду місцевих бюджетів ОТГ області на 2016 рік з трансфертами з державного бюджету становить 286 млн грн, що більше у 5 разів від уточнених показників місцевих бюджетів (які увійшли до складу ОТГ) на 2015 рік.

У результаті утворення об’єднаних громад зріс обсяг власних доходів місцевих бюджетів більше ніж у 2 рази (на 67 млн грн) порівняно з 2015 роком (з 54 млн грн до 121 млн грн). Основним джерелом наповнення бюджетів є податок на доходи фізичних осіб – 56 млн грн. Наступний за вагомістю – плата за землю – 27 млн грн.

Об’єднання громад дозволило збільшити власні доходи бюджетів ОТГ на 1 жителя відповідної території, в середньому показник зріс більше ніж на 800 грн. (з 640 грн до 1452 грн). Із розрахунку на 1 жителя найбільше коштів отримає Біляївська ОТГ – 1956 грн та Красносільська ОТГ – 1946 грн, найменше – Розквітівська ОТГ – 776 грн.

Виходячи із фінансових ресурсів, ОТГ вже на початку бюджетного року змогли запланувати у відповідних бюджетах кошти на здійснення видатків розвитку (капітальні видатки) у загальній сумі 19 млн грн. Найбільший обсяг таких коштів передбачено Красносільською ОТГ – 8,6 млн грн.

Затверджені обсяги видатків на 1 учня загальноосвітніх закладів у місцевих бюджетів ОТГ складають від 8,8 тис. грн до 17,2 тис. грн. Зазначене свідчить як про фінансову можливість громади додатково спрямувати власні ресурси на підтримку загальноосвітніх закладів, так і про необхідність проведення оптимізації мережі закладів, оскільки утримання учнів в малокомплектих закладах є витратним.

Найбільша штатна чисельність працівників виконкому (службовців) затверджена Балтською ОТГ – 101 осіб, найменша – Тузлівською – 17 осіб та Розквітівською ОТГ – 19 осіб.

Виходячи із розрахунку чисельності населення громад та чисельності службовців, можна зазначити, що найбільше навантаження на 1 службовця з надання послуг населенню передбачається у Великомихайлівській ОТГ – 363 осіб, найменше – у Червоноармійській ОТГ – 116 осіб. Найбільша питома вага видатків на утримання службовців у фінансовому ресурсі ОТГ (без урахування субвенцій) припадає на бюджет Красносільської ОТГ – 37% та Розквітівської ОТГ – 36%, найменша – на бюджети Балтської та Великомихайлівської ОТГ – по 13%.

Також ОТГ отримали субвенцію з державного бюджету на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад у сумі 63,2 млн грн, що становить 6,3% від загального обсягу по Україні. Найбільший обсяг субвенції складає 19,6 млн грн в Балтській ОТГ, найменший – 2,8 млн грн у Тузлівській ОТГ. Інфографіка ТУТ.

Область:

Одеська область

Джерело:

Офіс реформ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...