Як уникнути помилок при створенні Агенцій регіонального розвитку, - коментар Анатолія Ткачука (+відео)

Директор з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук звернув увагу на кілька ключових моментів, що мають забезпечити успішність діяльності Агенції регіонального розвитку. 

  • Агенція регіонального розвику має працювати в інтересах третіх осіб, а не засновників, в інтересах регіону, а не певних політиків чи управлінців, саме тому для неї обрано організаційно-правову форму – установа. Вона має бути аполітичною, стабільною, з кваліфікованим персоналом та високим ступенем довіри з боку усіх суб’єктів регіонального розвитку, бізнесу місцевого та іноземного. Лише в установі засновники не беруть участі в управлінні, а тільки визначають напочатку мету установи, визначають структуру управління та передають їй відповідне майно.
  • Наглядова рада – ключовий орган Агенції регіонального розвитку, тому має бути дуже детально виписано кваліфікаційні вимоги щодо осіб, які призначаються у наглядову раду. В першу чергу мають бути дуже високі репутаційні вимоги. Призначення в наглядову раду осіб із сумнівною репутацією не дасть змоги сформувати довіру до Агенції регіонального розвитку. Не можна записувати, що в  наглядову раду за посадою входять політичні фігури – наприклад голова облради чи голова облдержадміністрації.
  • Щодо швидкості створення Агенції регіонального розвитку. Спішити потрібно повільно. Краще провести додаткові консультації перед заснуванням Агенції регіонального розвитку, аби не мати проблем після. Адже для установи є дуже ускладненою процедура зміни установчого акта. Після її реєстрації, засновники уже не можуть змінити установчого акта.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 258 «Про затвердження Типового положення про агенцію регіонального розвитку».

Експерти вже розробили зразки документів із заснування Агенції регіонального розвитку.

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...