21 мільйон гривень – бюджет об’єднаної громади на Хмельниччині

Гуртуватися та брати на себе відповідальність, якщо громада забажає сама вирішувати як витрачати кошти. представники двох об’єднаних громад на хмельниччині –  старосинявської та меджибізької розповіли колегам із решетилівки про власний досвід об’єднання. тож чи навчились жителі хмельниччини самі заробляти та витрачати кошти та чи отримують фінансову підтримку на розвиток інфраструктури громад – дивіться далі.

21 мільйон гривень – це власні доходи затвердженого селищного бюджету старосинявської об’єднаної громади на 2016 рік, розповідає начальник фінансового управління мирослава кузьмич. податок на дохід від фізичних осіб – одне з джерел надходження до бюджету. державна субвенція теж на рахунку об’єднаної громади. тепер старосинявська громада сама вирішує, на що витрачати зароблені гроші. районна рада також без підтримки селищного бюджету не залишилась.

Мирослава Кузьмич, начальник фінансового управління виконкому Старосинявської селищної ради:  при формуванні бюджету, ми дали субвенцію з бюджету громади районному бюджету в сумі 580 тис. грн. цієї субвенції їм вистачило на утирманні районної ради на 2016 рік: на енергоносії, частково на бензин і на інші видатки.

Микола Крутоуз, голова летичівської районної ради Хмельницької області: в настояний період громада виділила 350 тисяч на утворення терапевтичного відділення від летичівської центральної районної лікарні і тут тепер буде відділення – лікарня, де є амбулаторія і де є терапевтичне відділення.

громада отримує субвенції не на існування, а на розвиток інфраструктури, говорить голова летичівської районної адміністрації ірина матлаєва. тож  питання ремонту доріг між населеними пунктами вирішили ще у травні минулого року. всього витратили 860 тисяч гривень субвенції.

Ірина Матлаєва, голова Летичівської районної ради хмельницької області: для цього була розроблена програма, яка уможливила законним шляхом перераховувати кошти на службу автомобільних доріг обласну, а та в свою чергу перераховувала на службу районну ремонту автодоріг. це дало можливість підтримувати хоча б не у аварійному стані дороги, що знаходяться не в межах населеного пункту, так-звані дороги між селами.

гостро стоїть питання оптимізації шкіл. у галузі освіти зарплати вчителів виплачують коштом держави, а харчування дітей спонсорує громада.

Олена Король, начальник відділу освіти, молоді, спорту та культури Меджибізької громади: взагалі ми маємо 15 млн. на освіту – це вже всі кошти і півтора мільйона – культура і окремо фінансується спортивна школа – це 100 тисяч на рік. зараз дуже гостро стоїть питання про збільшення фінансування спортивної школи, томущо немає на даний момент таких коштів.

голова решетилівськї адміністрації роман перепелиця після ознайомлення з досвідом хмельницьких колег, для себе поставив завдання – розробити дорожню карту з планом забезпечення працівників сільських рад роботою над об’єднанням громади решетилівського району.

Роман Пперепелиця, голова Решетилівської адміністрації : на тих об’єднаних громадах, які ми сьогодні побачили єсть позитивні результати в плані фінансовому – громада отримує додаткове фінансування на розвиток своєї інфраструктури. в межах території решетилівського району, економічно і соціально має право існувати одна територіальна громада. яка збереже всю інфраструктуру, яка була розбудована протягом існування нашого району.

Область:

Хмельницька область

Джерело:

«Лтава»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...