У МОЗ запропонували створити пілотний госпітальний округ на Житомирщині

Створити першу модель госпітального округу на базі Коростенського району Житомирської області,-  з такою пропозицією вийшов сьогодні заступник Міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський під час зустрічі в Коростені з активом Житомирської області та, зокрема, головними лікарями закладів охорони здоров’я північних районів регіону. Зустрічі передувало відвідування сільських фельдшерсько-акушерських пунктів, амбулаторій, які на виконання завдань з децентралізації мають стати основою для первинного рівня медицини на території об’єднаних громад, а також міської та районної лікарень Коростеня, лікарні швидкої допомоги. 

Учасники зустрічі обговорили питання реформи охорони здоров’я в контексті децентралізації. 

«Децентралізація – це позитивна справа - це передача повноважень на місця. Вона спонукає в тому числі Міністерство охорони здоров’я брати на себе відповідальність за прийняті рішення.  Суть реформи – щоб кожен громадянин отримував якісні медичні послуги, щоб ці послуги були максимально наближені до громадянина. Сьогоднішня ситуація, яка склалася в охороні здоров’я, є критичною і має бути змінена», - сказав Віктор Шафранський.

Виходячи зі спільно напрацьованих пропозицій експертів в сфері децентралізації, в сфері охорони здоров’я та профільного міністерства, за пропозицією Віктора Шафранського, учасники наради обговорили можливість створення пілотного госпітального округу на базі Коростенського району Житомирської області у складі міста Коростень, Коростенського, Лугинського, Олевського, Овруцького, Народицького та Малинського районів.

Віктор Гордійчук, головний лікар центральної лікарні м. Коростень, зазначив, що заклад, який він очолює, є найкраще оснащений сучасною апаратурою та обладнанням, має достатню матеріально-технічну базу та кадрове забезпечення. В  структурі  Коростенської  ЦМЛ  функціонують  єдині  на  всі  північні  райони  області  відділення – педіатричне, урологічне, отоларингологічне, офтальмологічне, наркологічне.

«За результатами багаторічного аналізу в центральній міській лікарні більше 30 відсотків становлять пацієнти – жителі інших районів області, в першу чергу північних», - констатував Віктор Гордійчук.

Він підтримав пропозицію щодо створення пілотного госпітального округу на базі Коростенського району, запропонував створити на базі Коростенської ЦМЛ лікарню інтенсивного лікування, а на базі Коростенської ЦРЛ – лікарню планового лікування та хоспіс. А на базі лікарень решти північних районів області Віктор Гордійчук запропонував створити лікарні відновного, планового лікування та хоспіси.

Нагадаємо, за пропозиціями експертів з питань децентралізації, первинна медицина повинна бути налагоджена на рівні об’єднаних громад на базі ФАПів та амбулаторій, госпітальні округи мають стати основою вторинного рівня медичного обслуговування, третинний рівень – на базі областей.

 

05.04.2016 - 22:19 | Переглядів: 15570
У МОЗ запропонували створити пілотний госпітальний округ на Житомирщині

Теги:

госпітальний округ медицина медицина

Область:

Житомирська область

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...