У місті Сокаль на Львівщині відкрили сучасний профорієнтаційний кулінарний хаб у ДПТНЗ «Сокальський професійний ліцей».
Це — простір нового формату, де учні 7–9 класів можуть не лише почути про професії, а й спробувати себе на справжньому кухонному обладнанні професійного рівня.
Окрім того перенавчання тут проходитимуть шкільні кухарі з громад Львівської області, адже хаб є частиною національної мережі, що створюється в межах реформи шкільного харчування під егідою першої леді України!
Майстри виробничого навчання коледжу стали учасниками програми «Агенти змін», яку ми впроваджували минулоріч спільно з Міністерством освіти і науки України, Сultfood та Командою Реформи Шкільного Харчування.
Дякуємо Львівській обласній державній адміністрації і особисто Максиму Козицькому за партнерство і співпрацю.
Хаб площею 117 м² обладнали усім необхідним для повного циклу приготування та зберігання страв: пароконвекційною піччю, багатофункціональною тепловою системою, плитою, міксерами, тістомісом, м’ясорубкою, овочерізкою, холодильним устаткуванням тощо. Також створено професійну мийку з котломийною машиною, системою пом’якшення води та стерилізаторами — для ефективної та безпечної роботи згідно з усіма санітарними нормами.
Оновлено і дегустаційну залу площею 98 м² — простір для презентацій, практичних занять і зустрічей із майбутніми абітурієнтами.
Хаб створено у співфінансуванні завдяки:
- Швейцарсько-українському проєкту DECIDE – 4,29 млн грн;
- Департаменту освіти і науки Львівської ОДА – 9,9 млн грн;
- Сокальській міській територіальній громаді – 300 тис. грн;
- спецкоштам ліцею – понад 1,1 млн грн.
- Загальний бюджет проєкту — понад 15,5 млн гривень.
Напрям «DECIDE: ПРОФТЕХ» у Сокальській громаді:
- Охопив 2 заклади загальної середньої освіти — Сокальська ЗОШ І–ІІІ ступенів №2 та №4.
- У команді профорієнтації працюють 6 представників: 1 координатор громади, 1 координатор профорієнтаційного хабу та 4 кар’єрні радники від пілотних шкіл.
- 100 учнів 8–9 класів пройшли навчання за курсом JOBs.
- Проведено 11 профорієнтаційних заходів: 9 екскурсій на підприємства та 2 масштабні події — форум і зустріч із бізнесом.
- Понад 1800 школярів громади долучилися до профорієнтаційних активностей і спробували себе у різних професіях.
Резидентами кулінарного хабу вже стали: ТЗОВ «Євро-Комерс», ТОВ «Готель Шато», ДП «Сундс Текстиль Україна», СП «Київ-Захід», ТОВ «Буковель», ресторан «Лондон», мережа салонів краси «PUDRA», ТОВ «Енерджі Чойс», ТОВ «НВП ЄНАМІН», ПАФ «Білий Стік», кав’ярня «Бариста».
Сокальський кулінарний хаб — один із 10 профорієнтаційних хабів в Україні, реалізованих у рамках пілоту проєкту DECIDE та Міністерство освіти і науки з розвитку системи профорієнтації у шести областях: Київській, Львівській, Чернігівській, Полтавській, Одеській та Івано-Франківській.
Словенія підтримуватиме Україну в процесі євроінтеграції та зміцненні регіонального розвитку
Міжнародний досвід місцевих та регіональних влад у використанні фондів для відновлення: уроки та...