Міжнародне співробітництво громад може отримати додаткову законодавчу підтримку вже до кінця року
Міжнародне співробітництво громад може отримати додаткову законодавчу підтримку вже до кінця року

Міжнародне співробітництво громад може отримати додаткову законодавчу підтримку вже до кінця року. Про це сказав Олександр Аліксійчук, народний депутат України, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, під час дев’ятого діалогу «Децентралізація на зв’язку»: «Партнерство без кордонів: міжнародна співпраця для розвитку громад».

«Законопроєкт №10284 (про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання участі державних органів та органів місцевого самоврядування в реалізації програм та проєктів міжнародної технічної допомоги та транскордонного співробітництва) готується до другого читання. Зараз допрацьовуємо його спільно з НАДС, щоб дати можливість додатково оплачувати роботу працівників в громадах з залучених коштів, тим самим стимулювати їх до участі. Я сподіваюсь, що в цьому році ми його проголосуємо в залі Парламенту», - зазначив Олександр Аліксійчук..

Він пояснив, що усі фонди, котрі дозволяють фінансувати проєкти в громадах, мають від 10 до 15% закладених в ресурсі грошей на утримання команди, яка реалізує ці проєкти. Тому ухвалення цього законопроєкту допоможе громадам у пошуку грошей на якісних фахівців. Законопроєкти №10284 та №11412 дають можливість громадам об’єднувати зусилля і оплачувати роботу фахівців з залученого ресурсу.

«Крім того, ми спільно з Віталієм Безгіним та іншими членами Комітету подали правку до державного бюджету 2025 щодо державної підтримки міжнародних проєктів. Про що ця правка – у разі пошуку партнера, написання проєкту і його виграшу в європейському фонді – потрібно спочатку за правилами Європейського Союзу і його фондів вкласти свої гроші, і тоді вони вам повернуться. Ми передбачаємо в проєкті бюджету 2 млрд грн на ці обігові кошти для того, щоб їх могли отримати громади - переможниці проєктів. І тоді громади зможуть використати ці гроші, щоб отримати компенсація від Європейського Союзу на таку саму суму.  Тобто це такий стимул для громад отримати у два рази більше в разі активної роботи на міжнародній арені», - сказав Олександр Аліксійчук.

Своєю чергою Майя Гоголадзе, керівниця Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», зазначила: «Транскордонна співпраця є важливим напрямком для Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». В межах Проєкту 17 українських громад підписали меморандуми про міжнародне територіальне співробітництво з громадами інших країн, переважно з США. Так ми просуваємо довготривалу співпрацю, яка підсилюється меморандумами про порозуміння. Наразі напрямки співпраці не обмежені і містять співпрацю в соціальних, економічних, освітніх, спортивних питаннях, в сфері охорони здоров’я тощо. Проте, в майбутньому сфери міжнародного міжмуніципального співробітництва будуть чіткіше визначені та можуть бути точково зосереджені на сприянні економічним та інвестиційним можливостям».

Також Майя Гоголадзе наголосила на важливості розбудови спроможності громад:

«Ми тісно співпрацюємо з Урядом України та з комітетами Верховної Ради України. Є цілий ряд процедур, поправок, уточнень до законодавчих актів, які потрібні вже зараз. Ми надаємо експертну підтримку органам державної влади і допомагаємо профільному комітету в організації різноманітних комунікаційних майданчиків, які мають сприяти налагодженню діалогу щодо необхідних змін в законодавстві між всіма стейкхолдерами.

Безумовно, громади мають розуміти, як писати проєкти міжнародного співробітництва, і ми навчаємо розробляти їх самостійно. Також ми допомагаємо деяким з них подавати такі проєкти. Серед іншого, ми допомогли нашим громадам розробити 7 програм для міжнародного співробітництва між Польщею та Україною».

Нагадаємо, що 30 серпня напередодні початку осінньої парламентської сесії відбувся вже традиційний Форум «Децентралізація 2024. Законодавчий порядок денний», на якому представники законодавчої та виконавчої гілок влади, органів місцевого самоврядування та їхніх асоціацій, експертної спільноти та громадянського суспільства обговорили головні законодавчі пріоритети на думку представників органів місцевого самоврядування, яка була висловлена в межах проведеного дослідження. Одним з таких пріоритетів і був законопроєкт №10284, ухвалення якого, на думку громад, сприятиме якісному формуванню, реалізації та адмініструванні програм та проєктів міжнародної технічної допомоги та транскордонного співробітництва через стимулювання їхньої участі у цих процесах.

З усіх пріоритетів, визначених ОМС в межах цього дослідження, під час 12 сесії  Парламенту вже два законопроєкти були ухвалені в цілому (№10161 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у зв’язку з прийняттям Закону України «Про адміністративну процедуру», №11131 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні та приведення окремих його положень у відповідність із законами України»), і один – ухвалений за основу (№11412 «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку співробітництва територіальних громад»).


Матеріал підготовлено в рамках грантового проєкту “Форуми: «Децентралізація. Законодавчий порядок денний» у 2024-2026 роках”, який реалізується Громадською організацією «ДЕСПРО» та став можливим завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

Переглядів: 69
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: міжнародна підтримка
Читайте також: