​​​​​​​Від угод — до справжнього партнерства. Як Миргородська громада стала лідеркою на Полтавщині в міжмуніципальному співробітництві
​​​​​​​Від угод — до справжнього партнерства. Як Миргородська громада стала лідеркою на Полтавщині в міжмуніципальному співробітництві

Один у полі не воїн — цей вислів якнайкраще відображає суть міжмуніципального співробітництва. Миргородська громада на власному прикладі доводить, що об’єднання зусиль із сусідніми громадами — це шлях до спільного розвитку та покращення життя мешканців. Розповідаємо, як громаді за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» вдалося налагодити рекордну для Полтавської області кількість партнерств і які переваги завдяки цьому мають жителі.


Місто Миргород розпочало співробітництво із сусідніми населеними пунктами ще до утворення власне громади. Оскільки місто було районним центром, то мало певні можливості для надання послуг, яких бракувало у сусідів. Зокрема, у Миргороді розташований Центр комплексної реабілітації дітей з інвалідністю, тож цей напрям співробітництва став першим у досвіді міста. У той час партнерство відбувалося через угоди про міжбюджетний трансферт, тобто кошти передавалися з бюджету однієї громади до бюджету іншої.

Після утворення Миргородської громади в районі виникла необхідність розподілити послуги. Медичні заклади перейшли до Миргородської громади, а місцева пожежна охорона залишилася в іншій громаді.

«Ми та сусідні громади вирішили, що потрібно зберегти послуги для жителів новоутворених громад. Зокрема, важливими були питання медицини, соціального захисту й пожежної безпеки. Ми розуміли, що співпрацювати через укладання угод про міжбюджетний трансферт неправильно, адже потрібно дотримуватися норм закону про співробітництво територіальних громад», — розповідає Олександр Гуржій, секретар Миргородської міської ради.

За кілька років Миргород уклав 18 договорів і став лідером у міжмуніципальному співробітництві на Полтавщині. Однак у 2023 році громада вдосконалила роботу, знайшовши інший підхід. Вона зменшила кількість договорів, але кількість співробітництв, навпаки, зросла. Миргород систематизував роботу й почав укладати договори не з кожною громадою окремо, а за сферами. Прикладом цього є семисторонній договір про надання послуг з комплексної реабілітації дітей з інвалідністю.

 

 

«У цьому процесі нас дуже підтримали експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Разом з ними ми пройшли цей довгий шлях: розробили типові рішення, що стосуються ініціювання співробітництва, надання згоди на організацію співробітництва, затвердження самих договорів. Завдяки експертам ми напрацювали свій варіант договорів, який влаштовує і нас, і сусідні громади. І ми бачимо, що ця робота ефективна», — пояснює Олександр Гуржій.

На сьогодні Миргородська громада має сім договорів за такими напрямами: охорона здоров’я (первинна і вторинна медична допомога), комплексна реабілітація дітей з інвалідністю, освіта (психолого-педагогічні послуги дітям з особливими потребами); психологічна підтримка і консультування педагогічних працівників), соціальний захист (соціальна послуга «догляд вдома»), забезпечення пожежної охорони. Таке співробітництво є вигідним для мешканців усіх громад, адже вони отримують необхідні їм послуги, навіть якщо в їхній громаді немає відповідного закладу.

«Сусіднім громадам не доцільно створювати свої організації, якщо вони є у нас. Наприклад, у нас є хороший центр реабілітації дітей з інвалідністю. І в інших громадах значно менша кількість дітей цього потребує. Тож громади передають нам кошти, які ми спрямовуємо на підтримку наших установ, що надають послуги. Найголовніше — що це співробітництво робиться для людей і приносить користь мешканцям», — говорить Олександр Гуржій.

Переглядів: 49
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: співробітництво
Читайте також: