Соціальні послуги та допомога для осіб, які перебувають/вали в незаконному ув’язненні, та членам їх сімей

Військові, звільнені з полону, та члени їхніх родин мають отримувати необхідну допомогу та послуги тоді, коли найбільше цього потребують. У Міністерстві соціальної політики України розповіли, як надаються ці послуги.


Звільнені з ворожого полону військовослужбовці та цивільні отримують соціальні послуги відразу - в центрі реінтеграції або закладі охорони здоров’я та вже після повернення до місця проживання.

Членам родин таких громадян послуги надаються під час полону та після звільнення їхніх рідних.

Щоб отримати соціальні послуги можна звернутися:

  1. Самостійно:
  • до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення - всі контакти можна знайти на сайті обласної адміністрації регіону проживання чи перебування;
  • до організацій/ установ, які надають соціальні послуги - за місцем проживання чи перебування;
  • до центру надання адміністративних послуг - за місцем проживання чи перебування.
  1. За повідомленням інших уповноважених осіб, якщо людина, звільнена з полону, чи члени її родини дали на це згоду:

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими протягом трьох днів за фактом звільнення інформує структурний підрозділ з питань соціального захисту населення в приймаючій громаді про прибуття звільнених осіб, щоб організувати надання соціальних послуг;

Керівник Центру реінтеграції або закладу охорони здоров’я також інформує надавача соціальних послуг за місцем розташування центру реінтеграції або закладу охорони здоров’я, а також, за згодою особи, сприяє зустрічі звільненого/ної з полону з соцпрацівником для надання соціальної підтримки.

Фахівці центру реінтеграції, закладу охорони здоров’я під час перебування в них звільнених співпрацюють:

  • з надавачами соціальних послуг та підрозділами, щоб забезпечити соціальну та професійну адаптацію звільнених оборонців України після їх виписки;
  • з питань обмеження життєдіяльності та реабілітації з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, органами соціального захисту населення, медико-соціальними експертними комісіями та лікарсько-консультативними комісіями, громадськими об’єднаннями фахівців з реабілітації, уповноваженими органами професійного самоврядування
  • фахівці центру реінтеграції або закладу охорони здоров’я, які організовують надання психологічної допомоги можуть звернутися до соціальних служб у разі, коли соціальні умови життя впливають на психічне здоров’я.

Під час виписки

  • лікуючий лікар може надати рекомендації щодо необхідності соціальних послуг, в тому числі влаштування до соціальних закладів - наприклад, для отримання стаціонарних соціальних послуг підтриманого проживання, соціальної реабілітації; психологічної або медико-психологічної реабілітації, послуг із соціальної та професійної адаптації, забезпечення санаторно-курортним лікуванням;
  • психолог або лікар-психолог надає свої рекомендації щодо подальшої організації надання психологічної допомоги лікарем загальної практики - сімейним лікарем, відповідними службами військової частини, мультидисциплінарною командою, а також здійснення соціально-психологічної реабілітації як соціальної послуги, спрямованої на підтримку психічного здоров’я.

Надавач соціальних послуг адміністративно-територіальної одиниці, на території якої розташований центр реінтеграції або заклад охорони здоров’я, інформує орган соціального захисту населення за місцем майбутнього проживання чи перебування звільненої людини, якщо є потреба в певній соціальній послузі. 

Для кожної звільненої з полону людини та її родини визначається фахівець соціальної сфери або кейс-менеджер, який допомагає в організації соціальних послуг та інших допомог.

 

Які соціальні послуги може отримати людина, звільнена з полону, члени її сім’ї, члени сім’ї полоненого, який продовжує перебувати в полоні?

Соціальна послуга чи послуги визначаються індивідувально до потреби кожної окремої людини чи родини.

Після подачі заяви чи звернення уповноваженої особи, звільнена людина чи члени її сім’ї можуть отримати такі послуги:

  • Консультування по всім видам підтримки, державних гарантій та можливостей, які надаються звільненим особам та членам їх родин державою, органами місцевого самоврядування, бізнесом, громадськими та іншими організаціями. Це допоможе зорієнтуватися у великому обсязі наявної інформації, залучити необхідну підтримку та суттєво заощадити час її пошуку.
  • Представництво інтересів включає ведення переговорів, листування від імені звільненої особи/ членів сім’ї з метою оформлення або відновлення документів, реєстрації місця проживання або перебування; допомоги у розшуку рідних та близьких, відновленні родинних та соціальних зв’язків; для забезпечення допоміжними засобами реабілітації, оздоровлення, лікування залежностей, встановлення груп інвалідності, прилаштування житлових умов в зв'язку з пораненням (інвалідністю) та іншим.
  • Догляд вдома та натуральна допомога включає допомогу в самообслуговуванні  за місцем проживання особам з порушенням функціонування з числа звільнених осіб або членів їх родин, прибирання житла, прання речей, заготовку дров, ремонт одягу та інше.
  • Соціальний супровід родин у складних життєвих обставинах допомагає з комплексними запитами, які потребують залучення інших організацій, довготривалого вирішення проблем, одночасного надання багатьох соціальних послуг.
  • Соціальна адаптація після повернення з полону допомагає пристосуватися до звичайного життя з врахуванням набутого досвіду та включає психологічну допомогу, відновлення соціальних зв’язків та сімейних стосунків, налагодження стосунків з дітьми, психологічну допомогу, групи взаємодопоги, допомогу у працевлаштуванні / перенавчанні, переоблаштуванні житла для осіб з інвалідністю та інше
  • Соціальна реабілітація – стаціонарна/напівстаціонарна послуга для осіб з порушенням функціонування, яка передбачає навчання, формування, розвиток і підтримку соціально-побутових навичок, надання допомоги у забезпеченні технічними та іншими засобами реабілітації, навчання навичкам користування ними; психологічну підтримку; нормалізацію психосоціального стану і підвищення якості життя; організацію дозвілля тощо.
  • Послуга паліативного догляду - створення умов для проживання/перебування; догляд; спостереження за станом здоров'я; сприяння наданню медичних послуг; допомога у забезпеченні технічними засобами реабілітації, навчання навичкам користування ними; навчання членів сім'ї догляду; допомога у веденні домашнього господарства.
  • Транспортні послуги - забезпечення перевезення маломобільних осіб спеціальним транспортним засобом, соціальним таксі, із супроводжуючим або придбання (компенсація) вартості палива.
  • Фізичний супровід осіб з інвалідністю - надання допомоги при переміщенні у громадських місцях і транспорті для відвідування органів державної влади та місцевого самоврядування, установ, організацій та закладів освіти, надавачів медичних, соціальних та реабілітаційних послуг та інших.
  • Переклад жестовою мовою - переклад жестовою мовою (у тому числі з використанням знакових систем) та словесною мовою під час відвідування людьми з порушеннями слуху та мовлення адміністративних органів.
  • Персональний асистент - допомога та догляд, фізичний супровід для забезпечення самостійності та інтеграції у суспільство; сприяння реалізації прав у сферах соціального захисту, зайнятості, охорони здоров'я, освіти, доступність інфраструктури та інші.

Документи, які необхідно подати для оформлення послуг по догляду за посиланням.

Військовополонені, цивільні особи, яких незаконно утримує агресор та члени їхніх родин мають право на додаткові виплати від держави:

  1. Соціальна стипендія особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та їхнім дітям.
  2. Пенсія членам родини зниклої безвісти за особливих обставин особи.
  3. Пенсія особам, які втратили годувальника.

Як проводиться виплата, порядок призначення пенсій та стипендій, розмір грошової допомоги, як проводиться розрахунок, а також можливості для оздоровлення можна знайти за посиланням.

Об’єктивно всі захисники й захисниці, звільнені з російського полону, потребують якісної психологічної реабілітації. Вони пережили страшний моральний тиск і фізичні катування, витримали життя в нелюдських умовах. Неможливо уявити, якими зусиллями їм це вдалося. Також психологічної допомоги та підтримки часто потребують і члени їхніх родин. Крім тієї психологічної реабілітації, яку колишні полонені отримують в центрах реабілітації, залишаємо корисні посилання для отримання безкоштовної психологічної допомоги:

Лінія Національної психологічної асоціації 0 800 10 01 02 з 10:00 до 20:00 щодня, дзвінки безкоштовні

Лінії ГО «Блакитний птах» для тих, хто пережив полон, незаконні затримання та тортури, їхніх родин та членів сімей зниклих безвісти осіб:

0 663 62 14 85 з питань соціальної підтримки та медичної допомоги, понеділок-п'ятниця з 10:00 до 19:00

0 950 16 26 22 психологічна допомога, понеділок-п'ятниця з 10:00 до 19:00

0 505 09 40 49 психологічна допомога, понеділок-п'ятниця з 10:00 до 19:00

0 509 37 53 70 юридична допомога, понеділок-п'ятниця з 10:00 до 19:00

Лінія психологічної підтримки для чоловіків, що реалізується UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні, за підтримки уряду Великої Британії у співпраці з ГО «Інноваційні соціальні рішення»:  23-45 , анонімно і безкоштовно, з 08:00 до 24:00 щодня

Переглядів: 91
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: соціальні послуги
Читайте також: