Нові можливості для українських громад. Найголовніше про візит голів громад до США
Нові можливості для українських громад. Найголовніше про візит голів громад до США

22-27 вересня 2024 року очільники Доброславської, Тростянецької, Жовківської, Краснокутської та Хмельницької громад відвідали Вашингтон. За підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» голови громад представили в США свої проєкти, налагоджували нові партнерства, а також переймали досвід у американських колег. 


Знайомство з лідерами Вашингтона

Мери зустрілися з мером Вашингтона Кевіном Донах’ю та іншими представниками міської влади, які розповіли про пріоритети в управлінні: громадська безпека, освіта та економічний розвиток, а також поділилися особливостями формування бюджету та розподілу податків. Велика увага у Вашингтоні приділяється кліматичним змінам: місцева влада оновлює будівельні норми та підтримує впровадження електромобілів. Учасники обговорили можливості розширення транскордонного партнерства між муніципалітетами США та України.

 

 

Зустріч з Фінансовою корпорацією розвитку США

Українська делегація зустрілася з Карлосом ДеХуаною, керуючим директором Міжнародної фінансової корпорації розвитку США (DFC), яка управляє своїм найбільшим європейським портфелем в Україні. ДеХуана підкреслив, що DFC підтримує проєкти зовнішньоекономічного розвитку без участі американських компаній і пропонує страхування політичних ризиків, зокрема для малого бізнесу в Україні. DFC зосереджується на таких секторах, як транспорт, гірничодобувна промисловість, енергетика, охорона здоров’я та агробізнес, надаючи гранти до та після інвестування. Хоча DFC безпосередньо не підтримує місцеві органи влади, він допомагає підприємствам через позики та частки акцій. Голови громад презентували проєкти, вивчаючи потенційні можливості співпраці.

 

 

Налагодження зв'язків між українськими головами громад й американськими мерами

У рамках зустрічі з представниками Офісу субнаціональної дипломатії Державного департаменту США очільники громад обговорили налагодження зв'язків між українськими головами громад та місцевими лідерами у США, а також співпрацю між містами-побратимами. Серед запропонованих ідей — проведення опитування серед американських муніципалітетів для виявлення міст, готових до партнерства з українськими колегами та створення спеціального фонду для сприяння таким партнерствам.

 

 

Участь у конференції «Ведення бізнесу в Україні»

Очільниця Доброславської громади Людмила Прокопечко взяла участь у дискусійній панелі, присвяченій ролі Молдови у відновленні та реконструкції України, в рамках конференції «Ведення бізнесу в Україні», організованої Центром стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS). Основна увага панелі була зосереджена на тому, як Україна може використати близькість Молдови для підтримки свого відновлення. Зокрема, було наголошено на тому, що і Молдова, і Україна повинні об'єднати свої зусилля у прагненні до членства в ЄС і посилення колективної оборони від російської агресії.

 

 

Представлення проєктів своїх громад

Українська делегація зустрілася з представниками Агентства США з торгівлі та розвитку, представила свої проекти та потреби громад і обговорила потенційне партнерство. Наприклад, Агентство має інструменти для сприяння співпраці, такі як організація делегацій з різних країн для обміну досвідом, проведення технічних семінарів та конференцій, а також підтримка глобальних ініціатив у сфері закупівель. Агентство надає гранти на проведення техніко-економічних обґрунтувань проєктів розвитку, які мають місцеві пріоритети, високий потенціал для фінансування та відкривають можливості для американського експорту.

 

 

Підтримка громад від USAID

Під час зустрічі з лідерами громад заступниця адміністратора Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Ерін МакКі наголосила на незмінній підтримці США для України. Вона підкреслила, що допомога надаватиметься доти, доки всі необхідні реформи не будуть впроваджені та закріплені. МакКі зазначила, що децентралізація залишається ключовим пріоритетом. Також проєкти USAID в Україні зосередяться, зокрема, на таких напрямках, як енергетична безпека, сільське господарство, створення можливостей для молоді.

 

Переглядів: 29
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: міжнародна підтримка
Читайте також: