11 громад отримають гранти на створення центрів згуртованості в межах проєкту Community reBuilding
11 громад отримають гранти на створення центрів згуртованості в межах проєкту Community reBuilding

Ukraine-Moldova American Enterprise Fund (UMAEF) та Cedos оголосили переможців другого етапу проєкту Community reBuilding, у якому 11 громад отримають гранти на створення центрів «спільнототворення». Кожна з громад отримає до 1,4 млн грн на підтримку ініціатив, спрямованих на розвиток місцевої згуртованості.


Як повідомила директорка з місцевого економічного розвитку UMAEF Ірина Озимок, у проєкті візьмуть участь громади, які зможуть створити або оновити центри «спільнототворення». Це будуть відкриті простори, де мешканці з різних соціальних груп зможуть збиратися для спільного дозвілля, розвитку громади та співпраці.

«Ми отримали понад 300 заявок, але не змогли зупинитися на 10 проєктах. Ми вирішили збільшити бюджет і додати ще одну громаду, яку просто не могли залишити поза увагою. Тож зараз 11 команд розпочинають роботу над новими проєктами у різних містах, від Києва до невеликих селищ. Від ветеранських центрів до бібліотек, від art tech hub до місць для інтеграції внутрішньо переміщених осіб», – повідомила Ірина Озимок у коментарі порталу «Децентралізація».

Одинадцятий проєкт – оздоровчий центр «Тепло крилатої душі», що підтримуватиме ветеранів у П'ядицькій громаді Івано-Франківської області. Ініціаторкою цього проєкту є Наталя Тарабалка, мати загиблого пілота Степана Тарабалки, одного з «привидів Києва».

«Цей центр – спосіб зберегти пам'ять героїв і підтримати ветеранів. Це найменше, що ми можемо зробити», – додала Ірина Озимок.

У Cedos також зазначили, що перший етап проєкту, який тривав з липня 2023 по травень 2024 року, надав гранти по 1 млн грн 10 організаціям громадянського суспільства для створення таких центрів у громадах з населенням до 100 тисяч осіб.

Гранти у розмірі 1,4 млн грн передбачені для таких громад:

  1. Барської (Вінницька обл.),
  2. Боярської (Київська обл.),
  3. Галицинівської (Миколаївська обл.),
  4. Гримайлівської  (Тернопільська обл.),
  5. Копичинецької (Тернопільська обл.),
  6. Довжанської (Закарпатська обл.),
  7. Коломийської (Івано-Франківська обл.),
  8. П'ядицької (Івано-Франківська обл.),
  9. Мошнівської (Черкаська обл.),
  10. Пустомитівської (Львівська обл.),
  11. Славутської громади (Хмельницька обл.).

«Місією UMAEF є підтримка підприємництва та економічного зростання. Проте це можливе лише за умов життєздатних спільнот, наявності людського капіталу та згуртованості. Ці центри стають місцями взаємодії та розвитку професійних навичок, а також сприяють інтеграції ветеранів і вимушених переселенців», – підсумувала Ірина Озимок.

Переглядів: 243
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: участь громадян
Читайте також: