В Україні розпочала роботу нова шведсько-українська багаторічна ініціатива «Посилення управління побутовими відходами»
В Україні розпочала роботу нова шведсько-українська багаторічна ініціатива «Посилення управління побутовими відходами»

11 жовтня 2024 року в Україні офіційно презентовано роботу нової шведсько-української багаторічної ініціативи «Посилення управління побутовими відходами в Україні» (WM4U).


«Посилення управління побутовими відходами в Україні (2024–2027)» – це одна з наймасштабніших ініціатив Швеції для України в напрямі розвитку та співпраці. Програма фінансується Урядом Швеції через Шведське агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку (Sida) та впроваджуватиметься Шведською асоціацією з управління відходами та рециклінгом (Avfall Sverige) і міжнародним підрозділом Шведської асоціації місцевих влад і регіонів (SALAR International) з 2024 по 2027 роки», – повідомила керівниця програми Ольга Глазунова, відкриваючи захід.

Програма ґрунтується на Стратегії Швеції щодо співпраці з Україною у сфері відновлення та реформ на 2023-27 роки, інтеграції України в ЄС та виконанні законодавства ЄС щодо охорони довкілля та управління відходами, Паризькій угоді, COP28 та Цілях сталого розвитку.

Заступниця голови місії Посольства Королівства Швеції в Україні Мартіна Квік, нагадала, що Програму було розпочато на підставі запиту Президента України Володимира Зеленського під час зустрічі в Україні із Прем’єр-міністром Швеції у 2022 році.

«Стале управління відходами – це один із пріоритетів співпраці України та Швеції у програмі відновлення та реформування. Для нас велика честь, що Україна визначила Швецію як одним із партнерів у цьому напрямку», - сказала заступник голови місії Посольства Швеції в Україні. - Стале управління відходами – це чималий виклик, це впливає на всіх нас на всіх рівнях. Рамочна директива ЄС щодо управління відходами надзвичайно амбітна, адже передбачає, що 60% відходів країни ЄС повинні повторно використовувати до 2030 року. Це великий виклик для будь-якої країни, не лише для України під час війни. Але рухаючись до повторного використання матеріалів, ми краще використовуємо наші спільні ресурси і робимо внесок у сталість розвитку та створення економіки з повторним використанням матеріалів».

 

 

Перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко привітала старт нової Програми, яка за її словами потребує негайного реформування та приведення до стандартів ЄС.

«Від СРСР ми отримали найпростішу систему поводження із побутовими відходами, орієнтовану на їх повне захоронення, виведення величезних площ земель із господарського обігу під сміттєзвалища, забруднення небезпечними компонентами повітря, підземних і поверхневих вод та ґрунтів – це лише один із наслідків такого господарювання, на сьогодні маємо 10 мільйонів тон побутових відходів, які  понад 90% захоронюються. Майже 6 тисяч полігонів і звалищ не відповідають екологічним вимогам. При цьому економіка країни втрачає мільйони тон цінних ресурсів: макулатуру, папір, полімери, метал тощо. Ми змінюємо цю парадигму і тут для нас дуже важлива допомога Швеції», - сказала Олена Крамаренко.

 

 

Вона нагадала, що в Україні вже діє рамковий Закон «Про управління відходами», розпочато і розроблено низку підзаконних актів.

«Наша мета – ухвалення законів щодо розширеної відповідальності виробника, створення, умов для залучення інвесторів у розробку і розбудову інфраструктури з переробки відходів та розвиток бізнесу у цьому секторі. Запровадження системи розширеної відповідальності виробника та принципів циркулярної економіки дозволить охопити  всю країну системою розподільного збору відходів. Це створить умови до переходу до економіки замкнутого циклу», - зауважила заступник Міністра.

Заступник Міністра з розвитку громад та територій України Василь Шкураков, зокрема, акцентував увагу на тому, що через військову агресію населені пункти України та їх інфраструктура, що забезпечує життєдіяльність громад, зазнала значних руйнувань та потребує відновлення. Він зауважив, що понад 30-річний досвід у цій сфері Швеції є беззаперечно важливим для створення стійкої системи управління відходами в Україні та в громадах.

«Громади України мають значний запит на покращення стану поводження з твердими побутовими відходами», - наголосив він.

 

 

За попередньою оцінкою 23 області в Україні вже повідомили про потребу створення більш ніж 200 сортувальних ліній, на 17 проектах вже розроблено проєктну документацію, 19 областей наголосили на необхідності будівництва понад 50 сміттєпереробних заводів, 5 – розробили проєктну документацію.

Звертаючись з вітальним словом до учасників заходу Олег Бондаренко, голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування відмітив постійну велику підтримку Швеції Україні у всіх сферах і, зокрема, у сфері реформи управління відходами, наголосивши, що Комітет готовий надавати підтримку Програмі і, зокрема, у подальших змінах до законодавства відповідно до стандартів ЄС.

 

 

Програмний менеджер SALAR International Понтус Ферберг наголосив, що серед цілей Програми - посилення національного та місцевого управління відходами, забезпечення ефективного впровадження реформ управління відходами та забезпечення муніципалітетів технічною допомогою, обміном знаннями та інфраструктурною підтримкою для впровадження сталих практик управління у цій сфері.

 

 

На національному рівні програма має на меті розробку стратегії управління відходами, зокрема щодо відходів від знесення, реформу національної тарифної системи на основі принципів сталого розвитку, впровадження рекомендацій щодо розділення та обробки органічних відходів для зменшення захоронення на полігонах та викидів парникових газів, посилення відповідальності виробників за управління відходами, контроль за викидами газів зі звалищ тощо.

На місцевому та регіональному рівнях програма підтримуватиме пілотні проєкти з запровадження усього ланцюга управління побутовими відходами. Підтримка включатиме, як обмін знаннями, так і надання обладнання, іншу допомогу місцевим органам влади у модернізації легкої інфраструктури та технологій управління відходами для досягнення стандартів ЄС. Йдеться і про планування інвестицій у великі переробні заводи.


 

Ключовими партнерами WM4U є Міністерство розвитку громад та територій України, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, Міжнародні та місцеві зацікавлені сторони: включаючи місцеві та регіональні органи влади, асоціації місцевих органів влади, міжнародних донорів та фінансові установи, такі як Nefco (Північний екологічний інвестиційний банк).

Більше про управляння відходами в громадах – у добірці матеріалів порталу «Децентралізація».

Переглядів: 90
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: управління відходами
Читайте також: