Як підтвердити страховий стаж працівника у разі втрати трудової книжки
Як підтвердити страховий стаж працівника у разі втрати трудової книжки

У консультації експертів Програми USAID DOBRE надано роз’яснення для представників ОМС територіальних громад щодо порядку підтвердження страхового стажу працівника у разі, якщо його паперову трудову книжку втрачено на тимчасово окупованих територіях та практичні поради щодо подальшої передачі відомостей про трудову діяльність працівника у процесі переходу на електронний облік відомостей про трудову діяльність працівників.


Запитання: Якщо трудова книжка працівника залишилась на тимчасово окупованій території України чи її було втрачено в результаті бойових дій - як у такому випадку підтвердити наявний страховий стаж та передати відомості через портал електронних послуг Пенсійного фонду України?

Відповідь:

Перш за все, необхідно перевірити які саме відомості про трудову діяльність наразі наявні на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України щодо цього працівника. Зазвичай в особистому кабінеті застрахованої особи вже містяться дані про страховий стаж з 01.01.2004 року.

Щодо трудових відносин (трудового стажу), які працівник мав до 01.01.2004 року – зарахування відповідних періодів трудових відносин саме до страхового стажу здійснюється на підставі записів у трудовій книжці та інших документів.

У разі втрати трудової книжки працівника слід діяти відповідно до положень чинного законодавства:

1). Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників – а саме розділу 5 Інструкції «Дублікат трудової книжки».

Згідно п. 5.1. Інструкції, особа, яка загубила трудову книжку (вкладиш до неї), зобов'язана негайно заявити про це власнику або уповноваженому ним органу за місцем останньої роботи. Не пізніше 15 днів після заяви, а у разі ускладнення в інші строки власник або уповноважений ним орган видає працівнику іншу трудову книжку або вкладиш до неї (нових зразків) з написом «Дублікат» в правому верхньому кутку першої сторінки.

Згідно з п. 5.2. Інструкції, дублікат трудової книжки або вкладиш до неї заповнюється
за загальними правилами - у розділи «Відомості про роботу», «Відомості про нагородження» і «Відомості про заохочення» при заповненні дубліката вносяться записи про роботу, а також про нагородження і заохочення за місцем останньої роботи на підставі раніше виданих наказів (розпоряджень).

Згідно п. 5.3. Інструкції, у разі, якщо працівник до влаштування на це підприємство вже працював, то при заповненні дубліката трудової книжки в розділ «Відомості про роботу» у графу 3 спочатку вноситься запис про загальний стаж його роботи до влаштування на це підприємство, який підтверджується документами. Загальний стаж роботи записується сумарно, тобто зазначається загальна кількість років, місяців, днів роботи без уточнення, на якому підприємстві, в які періоди часу і на яких посадах працював у минулому власник трудової книжки. Після цього загальний стаж, підтверджений належно оформленими документами, записується по окремих періодах роботи в такому порядку: у графі 2 зазначається дата прийняття на роботу; у графі 3 пишеться найменування підприємства, де працював працівник, а також цех (відділ) і посада (робота), на яку було прийнято працівника. Запис у дублікаті трудової книжки відомостей про роботу за сумісництвом та за суміщенням професій провадиться за бажанням працівника. Якщо з поданих документів видно, що працівник переводився на іншу постійну роботу на тому ж самому підприємстві, то про це робиться відповідний запис. Після цього у графі 2 записується дата звільнення, а у графі 3 - причина звільнення, якщо у поданому працівником документі є такі дані.

У тому разі, коли документи не містять повністю зазначених вище даних про роботу у минулому, в дублікат трудової книжки вносяться тільки ті дані, що є у документах. У графі 4 зазначаються найменування, дата і номер документа, на підставі якого проведено відповідні записи у дублікаті. Документи, що підтверджують стаж роботи, повертаються їх власнику. Власник або уповноважений ним орган зобов'язаний сприяти працівникові в одержанні документів, які підтверджують стаж його роботи, що передував влаштуванню на це підприємство.

2) Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній.

Згідно з п. 1 Порядку основним документом, що підтверджує стаж роботи за період до впровадження персоніфікованого обліку у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі - персоніфікований облік), є трудова книжка. За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній стаж роботи встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами. Документи можуть бути подані в електронному вигляді з накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Документи, визначені цим Порядком, є підставою для внесення відомостей до частини персональної електронної облікової картки в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, що відображає трудову діяльність застрахованої особи, в тому числі за період до 1 січня 2004 року.

Згідно з п. 2 Порядку, у разі коли документи про стаж роботи не збереглися, підтвердження стажу роботи здійснюється органами Пенсійного фонду України на підставі показань свідків.

Згідно з п. 3 Порядку, за відсутності трудової книжки, а також у випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження стажу роботи приймаються:

  • дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • виписки або довідки, складені на основі даних, наявних в інформаційних (автоматизованих) та/або інформаційно-комунікаційних системах підприємств, установ, організацій;
  • довідки, виписки із наказів;
  • особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати;
  • посвідчення;
  • характеристики;
  • письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання;
  • інші документи, які містять відомості про періоди роботи.

Отже, перелік цих документів не є вичерпним.

За відсутності зазначених п. 3 Порядку документів, для підтвердження стажу роботи приймаються членські квитки профспілок. При цьому підтверджуються періоди роботи лише за той час, за який є відмітки про сплату членських внесків.

Порядок також визначає особливості зарахування до стажу роботи періодів різного виду діяльності.

Порядком також визначаються особливості підтвердження стажу роботи показаннями свідків. Так, згідно з п. 17 Порядку за відсутності документів про наявний стаж роботи та неможливості їх одержання у зв’язку із стихійним лихом, аваріями, катастрофами або іншими надзвичайними ситуаціями стаж роботи, який дає право на пенсію, встановлюється на підставі показань не менше 2-х свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації (в тому числі колгоспі) або в одній системі.

Згідно з п. 18 Порядку, за відсутності документів про наявний стаж роботи і неможливості одержання їх внаслідок ліквідації підприємства, установи, організації або відсутності архівних даних з інших причин, ніж ті, що зазначені п. 17 Порядку, стаж роботи установлюється на підставі показань не менше 2-х свідків, які б знали заявника по спільній з ним роботі на одному підприємстві, в установі, організації (в тому числі колгоспі) або в одній системі і мали документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника.

У такому ж порядку підтверджується стаж роботи за відсутності документів у разі, коли підприємства, установи, організації або їх правонаступники розміщуються (розміщувалися) на тимчасово окупованій Російською Федерацією території України, в районі проведення антитерористичної операції або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, а також на територіях територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають/перебували в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), а також у разі, коли майно (документи) підприємств, установ, організацій або їх правонаступників (незалежно від місця їх реєстрації на території України) розташоване на території України та/або пошкоджене чи знищене внаслідок воєнних (бойових) дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації проти України, за умови документального підтвердження пошкодження чи знищення майна (документів).

Порядком також встановлено правила підтвердження стажу роботи. Так, згідно з п. 23 Порядку документи, що подаються для підтвердження трудової діяльності, повинні бути підписані посадовими особами і засвідчені печаткою (у разі наявності).

Згідно з п. 25 Порядку, у тих випадках, коли періоди роботи зараховуються до стажу роботи на підставі показань свідків, один із яких свідчить про роботу заявника за більший період, ніж інші, встановленим вважається період, який підтверджений двома або більше свідками.

Згідно з п. 27 Порядку, у тих випадках, коли в поданому документі про стаж указано лише роки без зазначення точних дат, за дату береться 1 липня відповідного року, а якщо не зазначено число місяця, то ним вважається 15 число відповідного місяця.

Тільки після підтвердження стажу роботи працівника у зазначеному вище порядку відомості про відповідні періоди його трудової діяльності можливо внести в електронній формі через портал електронних послуг Пенсійного фонду України відповідно до Порядку подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи - підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі.

Згідно з п. 3-4 Порядку, відомості про трудову діяльність працівника подаються страхувальником за працівників або самим працівником:

  • до територіального органу Пенсійного фонду України працівником особисто

або

  • через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України в електронній формі з обов’язковим накладанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, працівником, страхувальником або представником страхувальника, якому керівником страхувальника делеговані відповідні повноваження.

Відомості про трудову діяльність працівника подаються через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України в електронній формі у вигляді xml-файлу, структуру якого наведено в додатку до Порядку, а за періоди до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» - одним із таких способів:

  • у вигляді копій передбачених законодавством документів, виготовлених шляхом сканування;
  • в оцифрованому вигляді - шляхом створення відповідного електронного запису в електронному кабінеті страхувальника або застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, до якого додаються скановані копії документів, на підставі яких створюється запис.

Посилання на НПА, що згадані у цьому роз’ясненні:

  1. Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р. Режим доступу до ресурсу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#Text
  2.  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі». Закон України від 05.02.2021 р. № 1217-IX. Режим доступу до ресурсу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1217-20#Text
  3. «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Закон України від 08.07.2010 р. № 2464-VI. Режим доступу до ресурсу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2464-17#Text
  4. Порядок подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи - підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі. Постанова Правління Пенсійного Фонду України від 12.03.2021 р. № 11-1. Режим доступу до ресурсу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0802-21#Text
  5. Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній. Постанова Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 р. № 637. Режим доступу до ресурсу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/637-93-%D0%BF#Text
  6. Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників. Наказ Мінпраці, Мінюсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 р. № 58. Режим доступу до ресурсу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0110-93#Text

(с) Ця публікація стала можливою завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст є відповідальністю Глобал Ком'юнітіз (Global Communities) і не обов'язково відображає точку зору USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

Переглядів: 215
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: трудові відносини
Читайте також: