Запуск Polaris: відбулася презентація флагманської Програми Швеції для України на підтримку децентралізації та відновлення
Запуск Polaris: відбулася презентація флагманської Програми Швеції для України на підтримку децентралізації та відновлення

3 жовтня 2024 року в Києві відбулася презентація Програми Polaris «Підтримка багаторівневого врядування в Україні», яка фінансується урядом Швеції через Шведське агентство з питань міжнародної співпраці та розвитку (Sida) і реалізується SALAR International – частиною Шведської асоціації місцевих і регіональних влад (SALAR), що представляє асоціацію в міжнародній діяльності.


«Швеція багато років залишається надійним стратегічним партнером України. Нова програма дозволить надавати системну підтримку та допомогу у формуванні й реалізації регіональної політики та політики у сфері розвитку місцевого самоврядування, сприятиме розвитку спроможності українських громад впоратися з численними викликами, що постають перед ними в умовах війни», – зазначила заступниця Міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська.

 

 

Програма Polaris складається з двох компонентів: один компонент передбачає співпрацю з національними суб'єктами та питаннями політики, тоді як інший - фокусується на наданні прямої підтримки місцевому самоврядуванню.

«Підтримка місцевого самоврядування та подальша реформа децентралізації спрямовані на те, щоб гарантувати, що майбутнє України залишатиметься в руках її громадян. Швеція прагне підтримувати цей процес, зміцнюючи місцеві, регіональні та національні інституції. Через розвиток спроможностей, обмін знаннями й досвідом, а також надання матеріальних ресурсів ми можемо сприяти довгостроковій стабільності України та її поступу на шляху до вступу в ЄС. Саме тому для мене велика честь бути присутнім на запуску флагманської програми співпраці у сфері реформ – Polaris» –  наголосив Мартін Оберг, Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні.

 

 

Програма працює по дев’яти напрямкам та охоплює п'ять основних сфер: освіту, фінансову децентралізацію та бюджетування, надання адміністративних послуг, відновлення під керівництвом місцевої влади та міжнародне партнерство між громадами.

«Верховна Рада та Кабмін зобов’язані створити всі умови для подальшої децентралізації і відновлення громад. Ми всі розуміємо - реальні зміни мають відбуватися на найближчому до людей рівні, адже саме спроможні і заможні громади є центрами відбудови та розвитку — це ключовий рівень управління, від якого залежить успішність та стійкість країни. Вже сьогодні громади готуються до планування свого розвитку, що потребує значних зусиль, ресурсів та чіткої координації. Чималий внесок у цей процес вносить підтримка наших міжнародних партнерів. Зокрема, програми Polaris, з якою наш Комітет вже окреслив план майбутньої співпраці», – сказала Олена Шуляк, голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

 

 

Polaris підтримує розвиток громад через зміцнення їхньої інституційної спроможності, надання експертної допомоги та залучення до міжнародних партнерств. Програма спрямована на розвиток місцевого самоврядування, підвищення якості адміністративних послуг і покращення фінансової спроможності громад. Вона також сприятиме співпраці між громадами, урядом та іншими національними інституціями для посилення стійкості системи врядування.

Зараз на сайті Програми відкрито прийом заявок для представників ОМС на отримання експертної підтримки з покращення надання послуг та сприяння управлінню освітою на місцевому та регіональному рівнях: www.polaris.org.ua

Переглядів: 367
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: міжнародна підтримка
Читайте також: