Гроші громадам на енергію: в Україні запрацював Фонд декарбонізації
Гроші громадам на енергію: в Україні запрацював Фонд декарбонізації

АТ «Фонд декарбонізації» створено за ініціативи Держенергоефективності для надання державної підтримки за рахунок коштів утвореного бюджетного фонду. Це перший державний револьверний механізм цільового фінансування проєктів енергоефективності та декарбонізації для бізнесу та громад.


Технічно процес створення відбувався так. З Фонду державного майна було повернуто непрацюючу компанію АТ «Укрсвітлолізинг», яка мала борги різних типів. За пів року компанію було приведено у відповідність до всіх міжнародних стандартів та вимог НБУ. Компанія отримала ліцензії, випустила акції, була наповнена фінансуванням.

Як це працює

Фонд надає пільгові кредити в гривні. Ставка – 9% річних. А для національного виробника на виконання Програми Президента «Зроблено в Україні» – 7%. Сума кредиту – від 120 тис. до 25 млн грн. Строк – від 1 до 10 років.

Хто може отримати кредит

Органи місцевого самоврядування (школи, лікарні, садочки), комунальні підприємства (в першу чергу – теплоенерго і водоканали), промислові підприємства, малий та середній бізнес.

На які цілі

Обладнання для енергомодернізації, сонячні електростанції, теплові насоси, когенерація, альтернативне теплозабезпечення, інші проєкти з розподіленої генерації, термомодернізація громадських будівель.

Які вимоги до проєктів

  • зниження енергоємності виробництва на 15% і більше;
  • заміщення використання традиційних ресурсів на 20% і більше;
  • досягнення мінімальних показників енергоефективності будівель (клас С), що дасть можливість економити до 50%.

В чому унікальність Фонду

Досі жоден подібний інструмент не охоплював таку широку аудиторію учасників. Важливо, що Фонд декарбонізації не залежить від грантового фінансування: ми вперше запровадили європейський досвід револьверних механізмів державної підтримки. Джерела наповнення Фонду – екологічний податок за викиди вуглекислого газу від стаціонарних установок, а також державні запозичення, спрямовані на підтримку енергоефективності та скорочення викидів вуглецю.

Перший кредит вже видано, проєкт профінансовано: 18 млн грн підуть на енергосервіс мережі вуличного освітлення у Вознесенську на Миколаївщині. Результатами стануть: економія коштів місцевих бюджетів, зменшення споживання тепла та електроенергії, скорочення викидів двоокису вуглецю.

На розгляді ще декілька заявок. Всього до кінця року заплановано видати підприємствам та муніципалітетам 859 млн грн кредитів для проведення енергоефективних заходів.

Детальна інформація – на офіційному сайті Фонду декарбонізації fdu.com.ua

Переглядів: 136
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: енергоефективність
Читайте також: