Підземна школa: унікальний досвід Харківської громади
Підземна школa: унікальний досвід Харківської громади

З вересня понад тисяча дітей Харкова отримали змогу повернутися до офлайнового навчання завдяки підземній школі. Це перший повністю обладнаний для здійснення освітнього процесу підземний заклад освіти в Україні, будівництво якого Харківська громада розпочала в 2023 році і завершила у дуже стислі терміни — протягом лише 5 місяців. У травні 2024 року школа вперше відкрила двері для понад шестисот юних харків'ян, а з нового навчального року запрацювала на повну потужність.


Від початку повномасштабної війни Росії проти України Харків знаходиться під постійними російськими атаками. За цей час були повністю або частково зруйновані 796 освітніх об'єктів Харкова, тому з міркувань безпеки онлайнова освіта у перші півтора роки війни залишалася єдиним виходом для місцевих дітей. Але влада Харкова не полишала надій повернути учнів у класи й гарантувати їм безпечне навчання. Спочатку — у метрошколі, яку міська влада почала обладнувати влітку 2023 року, а тепер — у першій постійній підземній школі.

«Якщо б у нас були можливості, ми вже зараз навчали усіх дітей, які перебувають у Харкові виключно у форматі офлайн, — розповідає мер Харкова Ігор Терехов. — Але, на жаль, безпекова ситуація змушує нас продовжувати будувати підземні школи, реконструювати укриття, розширювати мережу метрошколи. Адже фізично у Харкові перебуває понад 50 тисяч дітей шкільного віку — і тільки близько 5 000 з них ми здатні посадити за парти».

Підземну школу Харківська громада побудувала за кошти власного бюджету, а обладнати допомогло Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Головне в ній – безпека дітей. Загалом заклад має вигляд високотехнологічної школи - з сучасним обладнанням, ресурсною кімнатою, актовим залом, ігровими зонами, медичним кабінетом і їдальнею, – але побудована у великому бомбосховищі, щоб дозволити учням відвідувати заняття, залишаючись у безпеці навіть під час російських авіаударів. Школа обладнана генератором для альтернативного живлення, має два входи та виходи, а також враховує потреби маломобільних учасників освітнього процесу – тут є підйомник і спеціально обладнані санвузли.

«Через війну  педагоги й діти втратили можливість повноцінно навчатися й спілкуватися. Харків'яни пережили і переживають обстріли, жили у підвалах при постійних вимкненнях світла. Звичайно про повноцінне  викладання предметів  не могло бути й мови. Зараз вчителі мають змогу спілкуватися з дітьми віч-на-віч, – розповідає вчителька української мови та літератури Галина Факторовська. – Магія живого спілкування не замінить жодних можливостей онлайн. Вчителі помітили, що покращився не тільки навчальний процес, але й психологічний стан дітей. Безпечний простір позитивно вплинув на самих педагогів. Можливість організувати якісне й результативне  навчання мотивує педагогів. Тут ми почуваємося в безпеці і можемо зосередитися саме на дітях. Попри війну − ми повинні думати про майбутнє наших дітей. І насамперед про якісну освіту».

Харків добре відомий своєю потужною системою освіти, але постійні атаки Росії змусили місто переосмислити свій довгостроковий підхід до навчання. Восени 2023 року місцева влада визначила будівництво підземних шкіл як стратегічне рішення, яке дозволить учням безпечно навчатися в класах. Усвідомлюючи, що для цього знадобиться багато ресурсів, місто звернулося до міжнародних організацій з проханням долучитися до цієї ініціативи.

«Уперше Комунальна установа «Харківська інвестиційна агенція» презентувала проєкт підземної школи на одному з міжнародних форумів, — розповідає радниця міського голови Харкова Тетяна Столяренко. — Вже було прийняте рішення Харківським міським головою про будівництво цієї школи. Але ми шукали паралельно міжнародні організації, хто міг допомогти з будівництвом та матеріально-технічним оснащенням. І після презентації на форумі, зʼявилась зацікавленість цим проєктом наших міжнародних партнерів. Було проведено декілька зустрічей Харківського міського голови з представниками Проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні». Разом ми працювали над матеріально-технічним оснащенням цієї школи. Усі побажання від наших освітян Індустріального району були враховані. Працювали усією Командою на результат, щоб наші маленькі харківʼяни почували себе максимально комфортно у новій школі».

Школа не просто забезпечує простір для навчання, а й обладнана відповідно до найновіших досягнень у сфері освітніх технологій. Завдяки цьому учні матимуть змогу здобувати найсучасніші знання і навички роботи з технічними ноу-хау. Крім меблів та IT-обладнання для приміщень школи, Проєкт USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» надав спеціалізоване приладдя для класів і лабораторій, зокрема електронний мікроскоп, 3D-принтер та робототехнічне обладнання.

«У підземній школі сучасне високотехнологічне обладнання (комп’ютери, ноутбуки,  інтерактивні панелі тощо), що дає можливість створити сучасне освітнє середовище, зробити освітній процес цікавим, суттєво розширити можливості вчителів та учнів. Планується, що навчання буде здійснюватися щодня у дві зміни. Крім того, щосуботи в приміщеннях «підземної школи» будуть працювати короткотривалі групи з  підготовки дітей старшого дошкільного віку до школи», - розповідає начальник Управління освіти Індустріального району Харківської міської ради Олена Збицька.

Нещодавні атаки Росії на цивільну інфраструктуру Харкова продемонстрували важливість першої в місті спеціально побудованої підземної школи для захисту безпеки учнів. До того ж вона стала моделлю для інших ініціатив.

«Це абсолютно унікальний і надважливий проєкт не лише для Харкова, а й для всієї України! — відзначає Ігор Терехов. — Ми перші, хто взялися звести справжню підземну школу за найвищими і найсучаснішими безпековими стандартами для того, щоб дати можливість більшій кількості дітей навчатися у звичайному режимі. Зараз подібний проєкт, за прикладом нашої підземної школи, реалізує Запоріжжя. Впевнений, далі ініціативу перейматимуть й інші міста. І ми завжди відкриті і готові допомогти, поділитися досвідом і напрацюваннями».

У своєму прагненні дати дітям середовище, де вони могли би навчатися, почуваючись у безпеці, Харківська громада не зупиняється на досягнутому: наразі у Харкові коштом місцевого бюджету будують ще три підземні школи.

Переглядів: 283
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: освіта
Читайте також: