Навіщо громаді соціальний паспорт. Досвід Чорноморська
Навіщо громаді соціальний паспорт. Досвід Чорноморська

Наскільки доступними для маломобільних мешканців є школи, чим займаються місцеві громадські організації та які медичні послуги можна отримати в громаді? Ці та багато інших актуальних даних зібрані в соціальному паспорті — документі, що є своєрідним дзеркалом громади, який відображає її стан і потреби.

Нещодавно в Чорноморській громаді на Одещині з’явився соціальний паспорт, який був розроблений в рамках проєкту «Аналіз доступності, чутливості до конфліктів та перспектив розвитку міжмуніципальних соціальних послуг у пілотних громадах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», проведеного ГО «Фундація «Простір» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».


Соціальний паспорт громади — це документ, що містить інформацію про ресурси та соціальні особливості громади. Зокрема, він відображає найактуальнішу демографічну ситуацію: кількість мешканців, який розподіл населення за віком і статтю, які соціальні групи є в громаді. Із цього й розпочалася розробка соціального паспорта в Чорноморську.

«Насамперед ми з’ясували, скільки у нас мешканців у громаді. Ми взяли статистику 2022 року, яка є офіційною та якою користуємося при складанні бюджету. Потім звернулися до демографічного реєстру і зрозуміли, що кількість мешканців зменшилася. Усе це відображається тепер у соціальному паспорті», — розповідає про роботу над соціальним паспортом Юлія Пакунова, радниця Чорноморського міського голови.

Окремий розділ соціального паспорта присвячений соціальному захисту мешканців. Тут подається інформація про стан базових соціальних послуг, серед яких догляд вдома, підтримане проживання, соціальна адаптація, фізичний супровід людей з інвалідністю. Якщо певні послуги не надаються, це позначається в паспорті та для місцевої влади є сигналом до дії. Відсутність необхідних послуг може свідчити про незадоволені потреби вразливих груп населення і вимагає розробки та впровадження відповідних програм.

У соціальному паспорті наведений перелік громадських організацій різноманітних сфер діяльності: від захисту інтересів і прав людей з інвалідністю до розвитку легкої атлетики в громаді.

«Раніше, щоб дізнатися про громадські організації, потрібно було звертатися до відділу з питань внутрішньої політики або відділу взаємодії з правоохоронними органами тощо. Тепер, зібравши інформацію про понад 60 організацій, які діють у Чорноморській громаді, ми маємо цей список в одному документі. Ми бачимо, що це за організація, чим вона займається, хто її директор. Це дуже зручно», — ділиться Юлія Пакунова.

Соціальний паспорт допомагає інвестору оцінити потенціал громади для розвитку бізнесу. Інвестор отримує повну картину життя громади, її потреб і можливостей, а отже, може легко спрогнозувати, чи процвітатиме його проєкт у громаді. Інвестиції, залучені за допомогою соціального паспорта, створюють нові робочі місця, що знижує рівень безробіття та підвищує доходи населення. У такий спосіб документ може сприяти економічному розвитку громади.

Стан забезпечення вільного доступу людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів громадського та соціального призначення — ще одне важливе питання, що відображається в соціальному паспорті. У документі зазначено, в якій школі або лікарні є пандуси, а де їх ще потрібно встановити, чи є розширені дверні прорізи й тактильні таблички зі шрифтом Брайля. Після розроблення соціального паспорта й отримання рекомендацій від експертів Чорноморська громада почала працювати над безбар’єрністю, зокрема облаштувавши вбиральню для маломобільних мешканців у лікарні.

«Соціальний паспорт щоденно допомагає нам у пошуку інформації. Наприклад, якщо нам потрібні дані про кількість підприємців у певній галузі, нам не треба йти й рахувати кожного, адже ми вже маємо таблицю, в якій все зазначено. Ми ніколи не задумувалися про те, що вся ця інформація може бути зібрана в одному документі», — підсумовує Юлія Пакунова.

Переглядів: 962
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: соціальні послуги
Читайте також: