Як профтех співпрацює з бізнесом: розповідають представники найбільших підприємств України — Метінвест, Kernel та Interpipe
Як профтех співпрацює з бізнесом: розповідають представники найбільших підприємств України — Метінвест, Kernel та Interpipe

Оновлення інфраструктури профтехів, побудова міцного бренду та репутації, а головне — налагодження партнерства з бізнесом: такі пріоритети в профтехосвіті на наступний навчальний рік обговорили на освітній конференції «Серпнева–2024».


«За останній рік ми сформували стратегію системи освіти. Світ стає інноваційним та технологічним, тож нам потрібно швидко реагувати на нові виклики. Саме тому профтехи в особливому фокусі, адже професійна освіта — основа ефективного відновлення й розвитку країни», — зазначив Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр і міністр цифрової трансформації України.

На панелі «Профтехи майбутнього» ключовою темою обговорення стали результати та досягнення реформи за останній рік. Серед них — партнерство з десятками міжнародних проєктів, оновлення майстерень профтехів на понад 50 млн євро та побудова нового бренду профтеху. 

«Цьогоріч ми намагалися сфокусуватись на тому, щоб максимально наблизити профтех до людей, зробити його живим, гнучким і  таким, який би забезпечував реальні потреби учнів і дорослих, бізнесу і держави. У наступному році плануємо рішуче зосередитися на партнерстві саме бізнесу та профтехів, адже вже зараз бачимо шалений дефіцит кадрів на підприємствах. Зокрема, хочемо залучати роботодавців до спільної роботи над новими програмами, курсами в профтехах, до навчання студентів і підвищення кваліфікації майстрів і педагогів», — прокоментував Дмитро Завгородній, заступник міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

 

 

Однією із ключових тем стало обговорення співпраці бізнесу та профтехів, де представники найбільших підприємств — Метінвест, Kernel та Interpipe — поділились успішним досвідом партнерства із закладами професійної освіти. 

«Брак кваліфікованих робітників робить питання побудови співпраці з профтехом одним із пріоритетних питань для бізнесу. У співпраці з міської радою Дніпра ми розробили та почали реалізацію плану заохочення молоді до робітничих спеціальностей. Серед напрямів спільних зусиль — відбудова ланцюжка: школа — профтех — підприємство. Разом із мерією створюємо сучасні кабінети праці та облаштовуємо майстерню верстатників на базі професійно-технічного закладу.  Маємо план у наступні два роки залучати учнів — майбутніх операторів станків ЧПУ до взаємодії з виробництвом через екскурсії, практичне заняття», — зазначила Людмила Новак, директорка з комунікацій в Interpipe.

 

 

«Коли ми говоримо про відносини між бізнесом і профтехом, то це завдання обох сторін. І бізнес, і профтех мають бути відкритими і готовими до діалогу. Бути в контакті — наша спільна мета. Крім того, важливим завданням бізнесу є вміння спілкуватися з молоддю. Ми повинні навчитись розуміти сучасне покоління та пояснювати їм важливість та цінність робітничих професії, їхні можливості, характеристики, перспективи та амбіції», — зазначила Світлана Судакова, директорка з підбору, адаптації та розвитку персоналу Метінвест.

 

 

«Бізнес і профтех — це має бути одне ціле, адже кожна зі сторін певною мірою розвʼязує проблеми одна одної. Для бізнесу — це кваліфіковані робітники, для профтеху — працевлаштування учнів та розвиток закладу. Якщо говорити про основну пораду, яку можна дати профтехам у налагоджені партнерства з бізнесом, то це бути проактивним та ініціативним: навчитись акцентувати увагу на своїх сильних сторонах, перевагах та цінності, яку можуть створювати», — прокоментував Сергій Тименко, керівник відділу навчання та розвитку персоналу в Kernel.

 

 

Крім обговорення інфраструктурних змін, на панелі також згадали результати у сфері побудови бренду профтеху і десяток комунікаційних проєктів із такими відомими українськими агенціями та компаніями, як HyperNormal, pedanburo, УАЛ, SPIILKA, Big City Lab.

Зокрема, спільно з Spiilka вдалося створити айдентику для 10 пілотних профтехів, а спільно з pedanburo реалізувати проєкт «КоледжЧЕК» та продемонструвати на прикладі 6 профтехів країни, якою сучасною може бути профтехосвіта. 

Отже, результати освітньої конференції «Серпнева–2024» та досвід співпраці найбільших підприємств України з профтехами демонструють важливість партнерства між освітою та бізнесом для розвитку професійно-технічної галузі.

Оновлення інфраструктури, побудова сильного бренду та налагодження тісних зв'язків із роботодавцями стають ключовими факторами у підготовці кваліфікованих кадрів, здатних відповідати сучасним вимогам ринку праці. Така синергія між профтехами та бізнесом не лише розвʼязує поточні кадрові проблеми підприємств, але й закладає міцний фундамент для майбутнього економічного розвитку України, створюючи нові можливості для молоді та сприяючи інноваційному розвитку країни загалом.

Автор фото – пресслужба Міністерства освіти і науки України

Переглядів: 149
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: освіта
Читайте також: