Громади розкривають потенціал своїх територій для сталого розвитку
Громади розкривають потенціал своїх територій для сталого розвитку

14-15 серпня понад 100 представників місцевого самоврядування з Одеської, Миколаївської, Харківської, Сумської та Чернігівської областей навчалися принципів та інструментів комплексного просторового планування під час заходу, організованого Проєктом USAID «ГОВЕРЛА».


Обізнаність органів місцевого самоврядування в питаннях просторового планування нині як ніколи є важливою, адже з 1 січня 2025 року комплексний план просторового розвитку стає обов’язковим документом для кожної громади. Цей план визначає довгостроковий розвиток громади та дозволяє їй більш ефективно управляти своїми територіальними ресурсами.

Із чого розпочати розробку цього документа, як він сприятиме сталому розвитку громад і які особливості планування в умовах воєнного стану — ці та інші питання розкрили експерти під час тренінгу.

Учасники ознайомилися із сучасними методами планування та реалізації проєктів розвитку, а також із принципами узгодження систем просторового і стратегічного планування. Разом з експертами вони визначали етапи розроблення комплексного плану та складали план заходів.

 

 

Під час тренінгу представники місцевого самоврядування поділилися своїми думками та викликами, з якими стикаються їхні громади в комплексному просторовому плануванні. Один з них — руйнування, спричинені російськими обстрілами. Валерій Марченко, начальник Ізюмської міської військової адміністрації (Харківщина), розповів про наслідки окупації міста:

«Нині в Ізюмі багато зруйнованих об’єктів інфраструктури, випалені ліси та заміновані території. Однак до окупації місто було туристичним. За допомогою комплексного просторового планування ми прагнемо відновлювати нашу громаду».

 

 

«Комплексне просторове планування допоможе більш детально визначити, які є вільні землі в нашій громаді, де можна розмістити відновлювальні джерела енергії та альтернативні види опалення. Чорноморська громада вже отримала від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» шаблонні модельні акти стосовно просторового планування, ми розробили проєкт рішення та опитувальники», — зазначив Олександр Корчма, начальник відділу енергоефективності та грантової діяльності Чорноморської міської ради (Одещина).

 

 

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» підтримує зусилля Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури в розробці документів і процесів, пов’язаних із просторовим плануванням, для громад.

Переглядів: 1991
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: просторове планування
Читайте також: