У Кропивницькому підписали меморандум про енергетичну стійкість громад
У Кропивницькому підписали меморандум про енергетичну стійкість громад

В рамках розширеного засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України у Кропивницькому було підписано Меморандум про взаємодію у сфері підвищення енергетичної стійкості громад України, який дасть можливість владі на місцях отримати ефективніший доступ до державних програм з фінансування енергоефективності.


Серед підписантів документа – перша віцепрем’єр-міністерка України – міністерка економіки Юлія Свириденко, міністр енергетики України Герман Галущенко, виконувач обов’язків міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Василь Шкураков, голова Держагенства з енергоефективності Ганна Замазєєва, виконавчий директор «Асоціації міст України» Олександр Слобожан,  голова «Асоціації об’єднаний територіальних громад» Олександр Корінний, виконавчий директор «Всеукраїнської асоціації громад» Іван Слободяник, президентка «Української асоціації районних та обласних рад» Тетяна Єгорова-Луценко.

Юлія Свириденко наголосила, що сьогодні всі дії Уряду направлені на те, щоб здобути енергонезалежність і дати додаткові механізми та інструменти громадам і містам.

Завдяки співпраці державних органів, органів місцевого самоврядування та профільних Асоціацій очікується значне зростання кількості термомодернізованих будівель та побудованих сонячних електространцій (СЕС).

Виконання цих завдань призведе до скорочення споживання на 15 млн. Гкал на рік, що скоротить використання природного газу на 2 280 000 тис. м3.

Як наслідок, майже п’ять  млн. домогосподарств отримають більш комфортні умови проживання та скорочення платіжки за опалення удвічі.

Встановлення СЕС на дахах будівель призведе до самостійного виробництва ее для власних потреб та генерації в загальну мережу через механізм активного споживача сонячної ее загальною потужністю 1750 МВт. 

Майже 1,5 млн домогосподарств будуть безперервно отримувати послуги з опалення водопостачання та користуватись ліфтами навіть під час відключень електроенергії.

На комунальні послуги в областях щороку витрачається близько 36 млрд грн з місцевих бюджетів. Активне впровадження заходів з енергоефективності, а також встановлення СЕС заощадить до 50% цих статей витрат, а це понад 16 млрд на рік. Ці кошти ОМС можуть витратити або на збільшення фінансування програм, або на інші потреби громадян.

«Зазначений меморандум направлений на те, щоб зробити наші громади більш енергонезалежними, енергомодернізованими, провести програми термомодернізації житлових будинків, громадських будівель, зробити Україну більш незалежною від енергетичних ресурсів», – наголосив виконуючий обов’язки міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Василь Шкураков.

Переглядів: 200
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: енергоефективність
Читайте також: