Упорядкування земельних ресурсів та користь для бюджетів: органи місцевого самоврядування підписали Меморандум із державними установами
Упорядкування земельних ресурсів та користь для бюджетів: органи місцевого самоврядування підписали Меморандум із державними установами

Під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України Всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування підписали Меморандум про співробітництво із органами державної влади.


Угода спрямована на підвищення ефективності управління земельними ресурсами, на визначення основних вимог і підходів, що застосовуватимуться при здійсненні заходів з інвентаризації земель територіальних громад, вдосконаленні нормативно-правової бази з питань нормативної грошової оцінки земельних ділянок, наповнення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Державного земельного кадастру, створення умов для конкурентної реалізації земельних ділянок та збільшення дохідної частини місцевих бюджетів від плати за землю та сплати мінімального податкового зобов’язання.

За словами Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, 23% земель не внесені до кадастру. Тож Меморандум сприятиме прискоренню цього процесу.

Реалізація Меморандуму передбачає максимальне залучення ресурсів на проведення повної інвентаризації земель всіма сторонами Меморандуму та внесення всіх земель до Державного земельного кадастру.

Адміністрування земельних податків в режимі максимальної взаємодії дозволить забезпечити збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

Свої підписи під документом від імені Уряду та державних установ поставили перша віцепрем’єр-міністерка України –Міністерка економіки Юлія Свириденко, виконуючий обов’язки Міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, виконуюча обов’язки голови Державної податкової служби Тетяна Кірієнко, виконуючий обов’язки голови Держгеокадастру Дмитро Макаренко

Від органів місцевого самоврядування документ підписали виконавчий директор “Асоціації міст України” Олександр Слобожан, голова “Асоціації об’єднаних територіальних громад” Олександр Корінний, виконавчий директор “Всеукраїнської асоціації громад” Іван Слободяник та президентка “Української асоціації районних та обласних рад” Тетяна Єгорова-Луценко.

“Головна задача – пошуки додаткових джерел наповнення бюджету. Адже ми фінансуємо наші Сили захисту і оборони з державного бюджету. Кошти, надані міжнародними партнерами, не можуть бути спрямовані на ці цілі. Тому цей меморандум, окрім упорядкування земельних відносин, має на меті також наповнення бюджету, зокрема і місцевих скарбниць”, – зазначила Юлія Свириденко.

За підрахунками Уряду, реалізація запланованого принесе потенційні додаткові щорічні надходження до місцевих бюджетів у розмірі майже 28 млрд грн.

Виконуючий обов’язки голови Держгеокадастру Дмитро Макаренко зазначив, що за останні п’ять років було проінвентаризовано близько трьох мільйонів гектарів.

«Але очевидно, що без співробітництва і без належної підтримки і взаємодії з органами місцевого самоврядування довести показник наповненості кадастру до 100% буде вкрай важко. Тому я дуже радий, що ми підписуємо цей меморандум і готові до ефективного співробітництва», – сказав він.

Переглядів: 541
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: земля
Читайте також: