Здійснили маленьку мрію громади: у Лосинівській громаді встановили нові торговельні ряди
Здійснили маленьку мрію громади: у Лосинівській громаді встановили нові торговельні ряди

У Лосинівській громаді на Чернігівщині завдяки підтримці Програми USAID DOBRE нещодавно встановили нові торговельні ряди у трьох населених пунктах. А для стадіону партнери допомогли придбати трибуни, щоби молодь могла відпочивати та проводити спортивні змагання. І це лише частина результатів багаторічної співпраці.


Ідея облаштувати торгівельні ряди виникла ще у 2021 році, коли на початку співпраці з Програмою USAID DOBRE громада розробляла план місцевого економічного розвитку. Проте спочатку зосередилися на більш стратегічних проєктах, як створення агенції з місцевого розвитку. А потім у плани втрутилася повномасштабна війна. У 2022 році Програма продовжила роботу в Україні, і Лосинівська громада залишилася серед партнерів на новий етап співпраці. Зараз настав час згадати свої мрії та втілити їх. Перший проєкт у новій фазі співпраці – ряди для торгівлі.

«У 2021 році робоча група, до якої входили фермери, місцевий бізнес, освіта, представники громади, обговорювали свої ідеї з місцевого економічного розвитку. І ще тоді казали, що хочуть торговельні ряди. Але на той час вони були не пріоритетними, – пригадує Наталія Сафронова, програмна спеціалістка Програми USAID DOBRE. – А зараз, коли у громади зʼявилася можливість реалізувати проєкт з місцевого економічного розвитку, вони вирішили втілити свою мрію».

 

 

Місцеві жителі хотіли бачити торговельні ряди саме такими: відкриті конструкції з дахом та столами. Місця теж визначили люди. Попри спроби місцевої влади запропонувати для облаштування більш вигідні чи комфортні місця, люди прагнули торгувати там, де звикли. Торговельні ряди розподілили між трьома населеними пунктами: Лосинівка, Світанок, Галиця. Тут десятиліттями діють маленькі ринки, куди зʼїжджаються торговці і з інших населених пунктів.

Приміром, у селі Світанок щочетверга торгують підприємці ще й з Прилук та Ніжина. І, звісно, місцеві. За словами старости Світанківського старостату Анатолія Величенка, у селі є справжня традиція торгівлі саме тут, куди багато людей виносить свою городину, продукцію, вироби та інше.

 
Анатолій Величенко

 

У Галиці – трішки більшому селі – торгівельні ряди встановлені при дорозі. І їх дещо більше. Суботнього дня тут можна побачити багато людей, які приїздять на ринок не лише скупитися, а і поспілкуватися. А ще порадити гостям, де купити найсмачніші місцеві кавуни.

 

 

У Лосинівці ряди встановили в центрі міста, і, на відміну від попередніх двох, торгівля тут відбувається щодня. Вибір різноманітний: від хенд-мейд прикрас для волосся – до крафтового сиру за традиційними й авторськими рецептами. Щоб людям було зручно відвідувати це місце, підприємець, якому належить територія та магазин поряд, встановив стоянку для велосипедів, а ще допомагає стежити за порядком.

 

 

Торговельні ряди, які облаштували в співпраці з Програмою USAID DOBRE, дадуть можливість комфортно реалізовувати свою продукцію близько 50 підприємцям. Окрім того, у межах проєкту для громади закупили також сміттєві баки та біотуалети, які можна переносити на інші локації під час організації заходів. Встановлення торговельних рядів може стати початком розвитку додаткової інфраструктури, а згодом перерости в місце згуртування та взаємодії, традиція якої у громаді зберігається десятиліттями.

 

 

Другий проєкт, який реалізувала Лосинівська громада спільно з Програмою USAID DOBRE, – ідея молоді. Місцевий стадіон є улюбленим місцем дітей громади, проте глядачам спортивних заходів не було місця. Завдяки реалізації молодіжного проєкту тепер тут є новенькі трибуни, як на справжніх стадіонах.

 

 

 

«Наша молодь шукала проєкт, яким може користуватися вже зараз, постійно й з різними цілями. У межах попереднього молодіжного проєкту Програма USAID DOBRE закупила нам мобільний кінотеатр. Тепер молодь зможе використовувати трибуни не тільки для організації спортивних змагань, а і для кінотеатру під відкритим небом. На стадіоні ми також встановили додаткові лавки, біотуалети», – розповіла Ольга Породько, головна спеціалістка відділу житлово-комунального господарства, благоустрою, архітектури, містобудування, розвитку інфраструктури та земельних відносин Лосинівської громади.

 

Ольга Породько

 

За чотири роки співпраці Лосинівської ТГ з Програмою USAID DOBRE вдалося втілити 12 проєктів. Це лише те, що громада може побачити в себе вдома. Проте Програма надає також технічну підтримку, консультує та проводить навчання, щоби місцева влада була ще більш спроможною та справлялася із викликами.

«Програма USAID DOBRE допомогла нам втілити ті проєкти, які ми не змогли зробити власними силами. А ще дуже важливо, що нас навчають, проводять багато тренінгів. Усі ці знання ми використовуємо в нашій праці», – додав Анатолій Стрілець, голова Лосинівської громади.

 

Анатолій Стрілець

 

Лосинівська громада – маленька затишна громада на Чернігівщині, яка дбає про людей та збереження своїх традицій. Якщо місцеві звикли торгувати в Лосинівці, Світанку та Галиці, то саме тут будуть для них нові торговельні ряди. І якщо молодь хоче збиратися разом на стадіоні, то громада використовує можливості та допомагає втілити їхні ідеї саме тут.

Переглядів: 3253
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: розвиток бізнесу
Читайте також: