Навіть далеко від дому можна знайти своє покликання. Історія голови молодіжної ради Болградської громади
Навіть далеко від дому можна знайти своє покликання. Історія голови молодіжної ради Болградської громади

З початком повномасштабної війни життя Анастасії Безсонової перевернулося з ніг на голову – через обстріли вона була вимушена покинути рідний Миколаїв і переїхати до Болградської громади в Одеській області. Тут дівчина знайшла не тільки новий дім, а й поштовх для власної реалізації.


У Миколаєві Анастасія працювала фітнес-тренеркою, а потім кілька років перебувала в декретній відпустці й доглядала за маленьким сином. На новому місці дівчина опанувала нову професію культорганізатора в Болградському центрі культури та дозвілля. Із цього розпочалися великі зміни в її професійному житті – нині Анастасія є головою молодіжної ради та допомагає підліткам розкривати їхній потенціал.

 

 

Анастасія стала першою очільницею молодіжної ради, створеної в березні 2024 року за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». Це був перший крок до розвитку системної молодіжної роботи в громаді. Болградський міський голова Сергій Димитрієв зазначає:

«Ще донедавна в Болградській громаді молодіжної політики майже не було, однак завдяки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» ситуація значно змінилася. Ми лише на початку цього шляху, але ця допомога дає змогу нам розвиватися й надалі».

 

 

У своїй роботі Анастасія прагне насамперед налагодити довірливі стосунки з підлітками. Вона розповідає:

«Вперше на Болградщині встановився такий тісний зв’язок з молоддю. Моє основне завдання – бути другом для цих дітей. Завжди намагаюся з ними поспілкуватися, підтримати, вислухати, дати пораду».

Усього за пів року Анастасія разом зі своєю командою взяла участь у низці програм. Серед них – проєкт «Активна молодь – сильна громада», реалізований ГО «Центр політичних студій» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА». У рамках цієї ініціативи два представники з Болградської громади долучилися до літнього табору Youth Council Jamboree в Карпатах, де разом з іншими молодими українцями напрацювали стратегії розвитку молодіжних рад.

Через молодіжну раду підлітки налагоджують взаємодію з органами місцевого самоврядування, говорять про свої потреби та спільно шукають рішення. Зокрема, міська рада допомогла молоді відкрити простір, в якому можна проводити дозвілля, спілкуватися, організовувати тренінги та проводити засідання молодіжної ради.

«Ми є своєрідним містком до місцевої влади, що дає можливість молоді бути дотичними до змін у громаді та висловлювати свою думку. Багато хто думає, що прості люди не можуть потрапити в міську раду, але це не так. Усе можливо, якщо є бажання», – переконана Анастасія.

Більшість підлітків у Болградській громаді після 9-11 класів виїжджають до інших міст, оскільки у громаді немає навчальних закладів, де б вони могли продовжити здобувати освіту. Задача молодіжної ради – допомогти молоді відкрити свої таланти, поки вона залишається в громаді.

«Мені б хотілося, щоб у нас діти не згасали і щоб ми втілювали їхні бажання. І, можливо, після того як вони здобудуть освіту, за кілька років вони повернуться сюди з новими ідеями та стануть новими лідерами», - говорить Анастасія.

Переглядів: 710
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: молодь
Читайте також: