​​​​​​​Громади визначили ТОП-3 пріоритети інституційного розвитку
​​​​​​​Громади визначили ТОП-3 пріоритети інституційного розвитку

23-25 липня 100 представників місцевого самоврядування та громадянського суспільства з 19 громад взяли участь у навчальній сесії з ОРІ (Organizational Performance Index) від Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», під час якої фіналізували свої плани інституційного розвитку.


Цьогоріч задля вимірювання стійкості місцевого самоврядування під час війни і його посилення Проєкт адаптував і впровадив Organizational Performance Index — індекс організаційної спроможності, який є інструментом самооцінки та розроблений для допомоги місцевим органам влади у визначенні пріоритетних цілей розвитку та забезпеченні ефективності управління в умовах війни.

Під час навчальної сесії представники муніципалітетів окреслили основні пріоритети і завдання. Виявилося, що попри різні контексти, у яких перебувають громади, основні пріоритети у всіх учасників схожі:

  1. Покращення якісної й відкритої комунікації з мешканцями для збільшення довіри до влади та більш активною взаємодією з органами місцевого самоврядування.
  2. Посилення компетенцій для управління активами та економічного розвитку задля посилення фінансової стійкості громад.
  3. Розвиток енергетичної незалежності й безпеки для своїх громад.

Представники муніципалітетів демонструють вмотивованість до розвитку інституційної спроможності й демократичної культури, попри численні труднощі, з яким зіштовхується місцеве самоврядування під чай війни. Одним з основних факторів своєї мотивації учасники назвали бажання підтримувати українських військових і їхні сім’ї, щоб при поверненні додому вони відчували комфорт і гордість за свою громаду.

Завдяки самооцінці ОРІ громади з’ясували основні характеристики спроможних муніципалітетів, а саме:

Партисипативний стиль лідерства керівників команд. Здатність вільно і конструктивно дискутувати в присутності голови (або заступника голови) стимулює розвиток інноваційних практик в організації. Хоч фактори контексту, як то близькість до бойових дій, чи віддаленість від транспортних артерій, теж значно впливають на ріст спроможності, але, у порівнянні з партисипативним лідерством, вони стають другорядними.

Відкритість системи управління і комунікацій, мережування і побудова партнерств, стратегічне управління з фокусом на розвиток, вміння виставляти пріоритети для максимально ефективного інвестування обмеженого ресурсу, компетенції проєктного менеджменту, які суттєво посилюються партнерством з громадськими організаціями, розуміння своїх активів і вміння ними управляти, здатність навчатися і впроваджувати інновації.

Міжсекторна співпраця, коли муніципалітети вчаться одне від одного, обмінюються найкращими практиками для розв'язання проблем - адже кожна громада унікальна і має свій специфічний досвід і контекст, проте почувши ідеї від інших, вони знаходять свої власні шляхи для адаптації необхідних інструментів. Так народжуються рішення для складних проблем.

На основі результатів самооцінки ОРІ, громади мають розробити річні плани інституційного розвитку. Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» буде допомагати муніципалітетам імплементувати розроблені річні плани інституційного розвитку.

Переглядів: 520
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: навчання
Читайте також: