ОГС об’єднують зусилля: підписані перші меморандуми про співпрацю
ОГС об’єднують зусилля: підписані перші меморандуми про співпрацю

1-2 серпня відбувся стаді-тур організації громадянського суспільства (ОГС) Рівненщини до колег з громад Львівщини, який став першим в межах Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», аби активні організації познайомилися один з одним, обмінялися досвідом, напрацювали нові ідеї, писали разом проєкти та надалі об’єднували зусилля у спільних напрямках роботи. Як результат, під час поїздки представники п’яти організацій Здолбунова, Жовкви та Оброшиного підписали між собою три меморандуми про співпрацю.


Для цієї поїздки експерти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» обрали 10 найактивніших ОГС Рівненщини, які працюють на місцевому рівні, реалізовують проєкти спільно з громадою, в громаді і для громади. Місцем візиту обрали Жовкву та Оброшине — громади, які є серед лідерів у розвитку організацій громадянського суспільства на Львівщині.

Інна Мартинчук зі Здолбунова — доцентка Рівненського державного університету — також є членкинею правління громадської організації «Про тебе і Україну» у рідному місті. Жінка, як ніхто, розуміє важливість якісної роботи з молоддю, тож її організація сфокусована саме на цьому. Під час зустрічі у Жовкві Інну особливо зацікавила презентація про тутешню організацію «Агенція розвитку Жовківщини», зокрема її підходами у роботі з молоддю. Тож, не вагаючись, вирішила запартнеритися.

 

 

«У них креативний підхід через створення просторів, фестивалі, покази фільмів тощо. Цей досвід зможе підсилити нашу організацію, а ми зі свого боку можемо поділитися з ними нашими способами організовувати молодь, скажімо, через неформальні зустрічі. Цей візит надихнув мене і на ще ширшу співпрацю між нашими організаціями — разом зробити такі обмінні зустрічі між молоддю наших громад», - говорить Інна Мартинчук. 

Цей стаді-тур став продовженням Школи підтримки організаційного розвитку активних громадян та лідерів організацій громадянського суспільства громад від  Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», яка відбувалася впродовж грудня-червня.

 

 

Ореста Засадна з Оброшиного, яка очолює ГО «Наш простір дії», та Наталія Біндюк зі Здолбунова, яка є лідеркою ГО «Жінки в громаді», вперше зустрілися на Школі підтримки організаційного розвитку. Вони розглядали можливість співпраці, зокрема у сфері розвитку гендерної рівності. Коли вони побачилися знову під час навчальної поїздки, то підписали меморандум про початок діяльності.

«Для мене це можливість спільного стратегування і мережування, а також поширення наших цінностей на територію іншої області. Наприклад, ми маємо гарний проєкт з проведення Дня батька на підтримку батьків-військовослужбовців, а невдовзі будемо реалізувати проєкт з вживання фемінітивів в громадському і публічному управлінні: бо чому жінка може бути тільки вихователькою і вчителькою, але не може бути меркою. Було б чудово розширити такі проєкти, наприклад, в Оброшиному. Зі свого боку ми б хотіли запозичити їхній досвід у питаннях роботи з дітьми, співпрацювати з лідерами думок, будувати контакти з релігійними організаціями»,  — говорить Наталія Біндюк.

 

 

«У нас є багато лідерок-жінок і нам важливо їх підсилювати, тому такий обмін досвідом і підписання меморандуму є важливим кроком до розвитку нашої організації, якій лише кілька років», — зазначає Ореста Засадна.

Крім того, під час візиту новостворена ГО «Добровільна пожежна команда Оброшинської те­ри­то­рі­аль­ної громади» підписала меморандум про співпрацю з Оброшинською сільською радою. 

«Активні громадські організації  — це передусім коорисно самій місцевій владі, яку вони можуть підсилювати і закривати певні ділянки роботи. В нашій громаді ми маємо громадську раду, з якою напрацьовуємо концепції проєктів і їх реалізацію. Так, спілкуючись з хлопцями, яким небайдужа безпека громади, з’явилася ідея нашої добровільно-пожежної команди. Далі було міжнародне навчання, яке вилилося в те, що ми отримали потужну техніку від Німеччини. Зараз на рівні сільради ми плануємо системні речі, які допоможуть і їм, і нам розвиватися: плануємо промоцію для долучення підприємців до підтримки ДПК,  плануємо пільги для її учасників тощо», — каже Іван Галич, Оброшинський сільський голова.

 

 

Також учасники стаді-туру познайомилися з колегами з великих та досвідчених організацій громадянського суспільства: ГО «Європейський діалог», БФ «Центр освітніх ініціатив» та ГС «Агенція місцевого економічного розвитку Яворівщини».

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» продовжуватиме посилювати спроможність організацій громадянського суспільства щодо розвитку та відновлення громад.

Переглядів: 693
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: участь громадян
Читайте також: