Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» оцінив ефективність бюджетних програм громад-партнерок
Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» оцінив ефективність бюджетних програм громад-партнерок

Експерти Проєкту USAІD «ГОВЕРЛА» проаналізували ефективність бюджетних програм головних розпорядників коштів місцевих бюджетів громад-партнерок. Аналіз має на меті підтримати органи місцевого самоврядування у сфері місцевого економічного розвитку щодо одного з його основних системних результатів – генерацію власних доходів місцевих бюджетів. 


Механізми моніторингу та оцінки ефективності виконання бюджетних програм дають змогу забезпечити управління бюджетними ресурсами, а також постійно здійснювати ґрунтовний управлінський аналіз їх планування та використання, оцінки досягнутих результатів, визначенні проблемних питань та їх вирішенні. Це забезпечує досягнення визначених стратегічних цілей розвитку громади.

Важливість цього аналізу витікає з норм Бюджетного кодексу України, де визначено, що на всіх стадіях бюджетного процесу його учасники в межах своїх повноважень здійснюють оцінку ефективності бюджетних програм через реалізацію заходів з моніторингу, аналізу та контролю за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів.

Проводячи аналіз, експерти виходили з методологічного базису, згідно з яким оцінка ефективності бюджетних програм здійснюється на підставі:

  • моніторингу та аналізу показників паспортів бюджетних програм;
  • моніторингу та аналізу показників бюджетних запитів;
  • звітів про виконання кошторисів бюджетних призначень;
  • звітів про виконання паспортів бюджетних програм.

Експертні висновки та рекомендації, що надані в матеріалі, засновані на завданнях оцінки ефективності бюджетних програм, зокрема:

  • визначення рівня ефективності та результативності бюджетної програми через встановлення взаємозв'язку між досягнутими результатами та використаним обсягом бюджетних коштів;
  • визначення ступеня досягнення запланованої мети та виконання завдань бюджетної програми через аналіз виконання результативних показників;
  • виявлення чинників, що перешкоджають виконанню бюджетних програм та досягненню запланованих результативних показників бюджетної програми;
  • формування основи для прийняття управлінських рішень, спрямованих на підвищення ефективності використання бюджетних коштів.

Ознайомитися з оцінкою ефективності бюджетних програм головних розпорядників коштів місцевих бюджетів громад-партнерок проєкту USAID «ГОВЕРЛА» можна у документі (PDF 1,1 МБ).

Приєднані файли:
Переглядів: 697
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: бюджет
Читайте також: