Сучасний стан позашкільної освіти: результати дослідження
Сучасний стан позашкільної освіти: результати дослідження

З 1 травня по 7 червня 2024 року швейцарсько-український проєкт DECIDE спільно зі Всеукраїнською Асоціацією об'єднаних територіальних громад провели опитування у 250 територіальних громадах щодо стану позашкільної освіти.


Участь у опитуванні взяли понад 41 600 учасників, серед яких — 250 керівників відділів і управлінь освітою громад, 579 керівників закладів позашкільної освіти, 1453 педагогічні працівники, 25 356 батьків та 14 020 учнів.

Мета опитування — комплексна оцінка стану та потреб позашкільної освіти в територіальних громадах. Перший крок — вивчення думки та потреб зацікавлених сторін.

Що вдалося з’ясувати:

  • На шляху до створення якісної та сучасної системи позашкільної освіти в Україні стоять кілька суттєвих перешкод: низькі заробітні плати працівників позашкілля, недостатнє фінансування та нестача педагогічних кадрів є найважливішими викликами, які потребують негайної уваги. Проте, навіть у цих умовах, 94,1% батьків та 82,4% учнів залишаються задоволеними якістю освітніх послуг.
  • Серед найпопулярніших напрямів позашкільної освіти домінують художньо-естетичний (62%) та фізкультурно-спортивний (19,5%). Однак учні та батьки все частіше цікавляться сучасними технологіями, зокрема програмуванням, робототехнікою, 3D-моделюванням, вебдизайном, кібербезпекою, блогінгом та SMM. Попит на ці нові напрями коливається від 25,1% до 52,4%.
  • Значна частина батьків (52,2%) та учнів (44,5%) вважають, що знання, отримані на гуртках, мають практичну цінність та регулярно використовуються у навчанні та повсякденному житті.
  • Доступність позашкільної освіти загалом оцінюється позитивно (45,6%), але є певні проблеми з кількістю місць у популярних гуртках. Водночас деякі територіальні громади мають дуже низький рівень охоплення дітей позашкільною освітою, а в багатьох сільських громадах взагалі відсутні заклади позашкільної освіти.
  • Пріоритетними напрямками змін є збільшення бюджетних асигнувань (81%), підвищення престижу професії педагога (65,6%), модернізація та оснащення закладів (80%), а також розширення напрямів гурткової роботи (55,1%).
  • Респонденти також відзначають важливу роль приватних закладів та установ, що надають послуги із позашкільної освіти, у розширенні можливостей для дітей та молоді. Проте необхідно забезпечити контроль за якістю освітніх послуг, що надаються приватними закладами, та створити умови для здорової конкуренції.

Що пропонують учасники опитувань:

  • Батьки здебільшого пропонують збільшити кількість гуртків (55,6%) та готові платити за навчання у приватних закладах за умови унікальності освітньої послуги (35,5%). Учні також бажають більше гуртків (46,2%) та покращення матеріально-технічної бази (41,5%).
  • Педагоги вважають пріоритетами розвитку позашкільної освіти модернізацію та оснащення закладів (70,4%), підвищення престижу професії (63,7%) та заробітної плати (75,7%). Керівники закладів наголошують на важливості достатнього забезпечення фінансовими ресурсами (86,4%) та покращенні технічного оснащення (77,9%).

Загалом позашкільна освіта має високий рівень затребуваності серед опитаних. Основні проблеми — фінансові обмеження та нестача кваліфікованих кадрів. Для покращення ситуації, на думку опитаних, необхідно збільшити фінансування, модернізувати заклади та розширити тематичні напрямки послуг позашкільної освіти, враховуючи реальні потреби та інтереси дітей. Детальніше дивіться в інфографіці:

Переглядів: 506
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: освіта
Читайте також: