Нові енергорішення для громад: ВАГ підтримує урядову Стратегію розвитку розподіленої генерації
Нові енергорішення для громад: ВАГ підтримує урядову Стратегію розвитку розподіленої генерації

Всеукраїнська асоціація громад (ВАГ) підтримує проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України про схвалення Стратегії розвитку розподіленої генерації на період до 2035 року і затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2024-2025 роках.


У документі йдеться про необхідність переглянути підходи до розбудови енергосистеми.

Зокрема шляхом розвитку розподілених генеруючих потужностей, що можуть бути представлені газотурбінними, газопоршневими, когенераційними та іншими установками, об’єктами відновлюваної енергетики, установками зберігання енергії тощо.

Запропоновані заходи відповідають цілям Асоціації в питанні модернізації та оптимізації інженерних систем і мереж, особливо в умовах відновлення після російської повномасштабної агресії та руйнування інфраструктури в Україні.

Члени Комітету ВАГ з питань життєдіяльності монопрофільних громад рекомендують включити наступні конкретні заходи до документів, які були запропоновані:

  1. Вдосконалення енергетичного менеджменту:
    • Розробити та впровадити системи моніторингу та управління енергоспоживанням у громадських будівлях та інфраструктурі.
    • Запровадити програми енергоаудиту для виявлення та усунення неефективних витрат енергії.
  2. Забезпечення фінансування і залучення інвесторів:
    • Створити інвестиційні платформи та партнерства для залучення інвесторів до проектів у сфері енергетичного менеджменту та розподіленої генерації.

Ці заходи сприятимуть підвищенню енергонезалежності громад, стійкості енергосистем та досягненню позитивних економічних і соціальних ефектів.

Нагадаємо, мета розроблення проєкту акта Кабміну - усунення в мінімальні строки дефіциту доступної генеруючої потужності для забезпечення надійного покриття потреб споживачів, виконання вимог безпеки постачання та операційної безпеки об’єднаної енергетичної системи України (далі – ОЕС України) шляхом створення сприятливих умов та забезпечення розвитку розподіленої генерації та мережевої інфраструктури.

Зазначимо, що прийняття проєкту акта не потребує фінансування з державного чи місцевих бюджетів. Виконання плану заходів з реалізації Стратегії забезпечуватимуться:

  • у межах і за рахунок видатків, передбачених у державному та місцевих бюджетах на відповідний рік,
  • за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги та міжнародних організацій,
  • інших джерел, не заборонених законодавством.
Переглядів: 279
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: енергоефективність
Читайте також: