Громада з туристичними та медійними амбіціями: як Царичанці втілюють мрії в життя завдяки співпраці з міжнародними партнерами
Громада з туристичними та медійними амбіціями: як Царичанці втілюють мрії в життя завдяки співпраці з міжнародними партнерами

Царичанська селищна громада одна із найстаріших на Дніпропетровщині – перші згадки про цей край датуються 1604 роком. «Це найбезпечніша і найчистіша територія в Дніпропетровській області», – так про Царичанку говорить селищний голова Геннадій Сумський. Природні родзинки – річка Оріль та заповідна зона «Лелія» – притягують сюди туристів.

 

 

Царичанка відкрита до конструктивної співпраці, діалогу та залучення інвестицій. За сім років партнерства з Програмою USAID DOBRE в Царичанці було реалізовано 10 соціально-важливих проєктів, один із яких з муніципального співробітництва. Про досягнення громади, збереження традицій та амбітні плани щодо розвитку туризму дізналися журналісти з Кіровоградської, Харківської, Дніпропетровської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернігівської, Запорізької областей  під час престуру, який організував Український кризовий медіа-центр у межах Програми USAID DOBRE.


 

Міжмуніципальне співробітництво дозволило зберегти лікарню та надавати якісні послуги

 

Коли після об'єднання в 2016 році, Царичанська громада отримала на баланс лікарню вторинної ланки, постало питання, як її утримувати. Знайшли вихід: домовилися з Китайгородською, Могилівською та Ляшківською громадами-сусідками про спільне фінансування медичного закладу. Адже 26 тисяч жителів колишнього Царичанського району потребували медичних послуг. Нині цей досвід співпраці використовують громади й в інших областях України.

 

 

За словами головної лікарки Царичанської центральної лікарні Світлани Погорілої, в медичному закладі є амбулаторно-поліклінічне та стаціонарне відділення.

«Ми розташовані на межі двох областей – Дніпропетровської та Полтавської, наша лікарня єдина в окрузі, яка має інфекційне відділення на 20 місць. Загалом заклад розрахований на 153 пацієнтів», – розповіла головна лікарка.

 

 

Коштів, які виділяли громади-сусідки, на той час вистачало лише на заробітні плати та комунальні платежі. А для того, щоб лікарня функціонувала повноцінно та надавала якісні послуги, передусім потрібно було замінити обладнання клініко-діагностичної лабораторії, яке вже давно застаріло.

«Без сучасної лабораторії наша лікарня не змогла б працювати. ЇЇ допомогли оновити партнери – Програма USAID DOBRE, підтримавши проєкт із міжмуніципального співробітництва», – підкреслив голова Царичанської громади Геннадій Сумський. Ремонт приміщення клінічно-діагностичної лабораторії було зроблено в 2023 році за бюджетні кошти.

 

 

Нині в лабораторії безкоштовно виконують 74 види найрізноманітніших досліджень, які допомагають встановлювати точні діагнози та призначати якісне лікування.

 

Як публічна бібліотека стала діловим та культурним центром громади

 

Ідея створити діловий та культурний центр громади, обʼєднавши під одним дахом музей, бібліотеку, молодіжний центр та ЦНАП, виникла під час тісної співпраці з Програмою USAID DOBRE. Громада розробила концепцію закладу, в якому вирішено створити чотири функціональні зони під назвами: молодь, знання, бізнес та історія. Так публічна бібліотека перетворилася на центр, де нині можна не лише почитати книги, а й взяти участь у тренінгах, пограти в настільні ігри, подивитися фільми, дізнатися про історію краю, отримати адміністративні послуги. І це не повний список того, що тут пропонують жителям та гостям громади. У коридорах закладу розгорнуті постійно діючі виставки талановитих місцевих художників. До речі, подібні заклади можна побачити в сусідній Польщі.

 

 

Раніше в бібліотеку не дуже поспішали приходити, а сьогодні це місце, де із задоволенням проводять час дорослі та діти. Щотижня на базі центру проводяться  два-три заходи, в тому числі спільно з різними благодійними фондами. Тут на постійній основі діє центр психологічної підтримки різних категорій жителів та внутрішньо-переміщених осіб. Крім того, у центрі працює молодіжний простір.

 

 

У діловому та культурному центрі громади відкрився сучасний музей із експозиційною зоною, яка вражає цікавими експонатами. Наприклад, тут зберігаються частина скелету мамонта та старогрецька амфора, які були знайдені на цій території. Тут вам розкажуть про унікальну глиняну гору Калитва висотою 145 метрів, яка, як і річка Оріль, є перлинами Царичанки. До речі, горі приблизно півмільйона років і з'явилася вона тут, за словами місцевих краєзнавців, завдяки льодовику.

 

 

Поряд із кімнатою-музеєм розміщена інформаційно-туристична зона, яка створена за підпримки Програма USAID DOBRE. Тут можна ознайомитися з продукцією місцевих підприємств та виробами майстрів, а також придбати цікаві сувеніри. 

«Мета зони – розвивати туризм на території нашої громади, зберегти нашу ідентичність, рекламувати місцеві перлини. У нас розроблено декілька маршрутів, один із них – цікавими місцями Царичанської громади. Його ми представили на конкурс туристичних маршрутів Дніпропетровської області, де посіли друге місце. Є ще додатковий активний туристичний маршрут, який включає велоекскурсію та сплав по річці Оріль», – розповів директор музею Олександр Бойко.

 

 

До речі, представники медіа, які відвідали громаду, випробували на собі саме активний туристичний маршрут. Хтось пройшов його на байдарках, а хтось проїхався велосипедом. А ще одним сюрпризом для гостей став майстер-клас із виготовлення товчеників – місцевої страви з тіста та м’ясної чи сметанної підливи.

 

 

У Царичанський громаді мріють про те, що сюди приїжджатимуть жителі Дніпропетровської області і не тільки. Туризм –  це один із пріоритетних напрямів розвитку громади, зафіксований у стратегії розвитку громади.

 

І про медійні плани

 

У найближчих планах громади – відкрити медіацентр. Це теж спільний проєкт, який реалізують із Програмою USAID DOBRE. Нині тривають ремонтні роботи в приміщенні та відбуваються тендерні закупівлі обладнання. Медіацентр, який насамперед займатиметься просуванням цієї території в ЗМІ, планують створити в межах проєкту місцевого економічного розвитку. До речі, майбутні працівники центру вже пройшли навчання, яке організували для них Український кризовий медіа-центр та Програма USAID DOBRE. Громада має амбітні плани, щоб якнайбільше жителів України знали про Царичанку, її досягнення, історію, традиції. Тут розуміють важливість співпраці з медіа, саме тому запросили в гості журналістів.

 

 

У громаді покладаються на співробітництво й усвідомлюють, що в непростих умовах війни ініціативність і співпраця –  це головний рецепт як виживання, так і розвитку.

Переглядів: 103
Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Новини на тему: міжнародна підтримка
Читайте також: